GreekEnglish (United Kingdom)

σιωπή & γαλήνη στα σχολεία

Σύντομο, πολύτιμο αφιέρωμα στην ησυχία & εσωτερική σιωπή … κάθε ημέρα σε σχολεία, κέντρα, ιδρύματα

η  σ π ε ί ρ α προσκαλεί μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων και γυμνασίων μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους σε 20΄- 30΄ ησυχίας και εσωτερικής σιωπής οποιεσδήποτε ημέρες μέσα στο σχολικό έτος, σε τακτά χρονικά διαστήματα, με στόχο την εφαρμογή αυτής της πρακτικής καθημερινά.
Η ιδέα ξεκίνησε από την ευόδωση της πρότασης του φορέα μας για εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εκπαιδευτικών, 5 Οκτωβρίου, με ένα σύντομο αφιέρωμα από τα σχολεία στην ησυχία και εσωτερική σιωπή. Ύστερα από τις ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις που λάβαμε από εκπαιδευτικούς και γονείς από όλη την Ελλάδα παρουσιάζουμε αναλυτικά στη συνέχεια την πρωτοβουλία αυτή.

Η σημερινή εποχή του θορύβου και των πολύχρωμων ερεθισμάτων γύρω μας προϋποθέτει καλή σχέση με την εσωτερική μας γαλήνη και την αποσιώπηση του εσωτερικού θορύβου που ξυπνά ποικίλες πηγές εντάσεων, φόβων, ανησυχιών και αγωνιών, προκειμένου ο άνθρωπος, ενήλικας και παιδί, να αναπτύξει τις ποιότητες της αγάπης και ευγνωμοσύνης για τον Εαυτό και τον κόσμο γύρω του. Οι πανανθρώπινες αυτές αξίες πρωτοστατούν σε θέματα ενεργού πολίτη, υπεύθυνου ατόμου & δημιουργικού ανθρώπου σε ετοιμότητα για προσφορά, συνεργασία και διαρκή μάθηση.

η  σ π ε ί ρ α  προτείνει τη σύντομη αυτή στροφή στον Εαυτό, προκειμένου τέτοιες πρακτικές εσωτερικής ησυχίας και γαλήνης να υλοποιούνται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, σε τακτικά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της μαθησιακής διαδικασίας στα σχολεία. Η ώρα της σιωπής δεν καθυστερεί τη μάθηση. Aντίθετα, στρώνει το δρόμο για ευόδωση κάθε νέου πεδίου γνώσης και εμπειρίας, μαζί με αφομοίωση παλαιότερων, δίνοντας χώρο ταυτόχρονα σε δημιουργία, τολμηρή σκέψη και συνεργασίες μεταξύ των ανθρώπων, χωρίς φίλτρα φόβων.

Τα οφέλη τέτοιων ‘διαλειμμάτων’ σιωπής έχουν μελετηθεί ενδελεχώς από επαγγελματίες μιας βεντάλιας ειδικοτήτων.

Ενδεικτικά, από την τεράστια πλέον βιβλιογραφία προτείνουμε:

https://www.youtube.com/watch?v=mNojLd_Jbh8&t=25s

Η εσωτερική ησυχία αποτελεί το πρώτο βήμα αντιμετώπισης αγχογόνων καταστάσεων που πυροδοτούν ανισορροπία στον άνθρωπο και ειδικά στις νεαρές ηλικίες, καθώς και την αφετηρία ουσιαστικής συναλλαγής με τις αδυναμίες μας, όσο κρυμμένες και αν βρίσκονται. Ο εσωτερικός θόρυβος τείνει να ‘καλύπτει’ τα όποια μελανά, γκρίζα σημεία μας και να κρατά την προσωπικότητα σε επιφανειακή, αφρώδη σχέση με τον Εαυτό.

Την ώρα της εσωτερικής σιωπής, παιδιά και εκπαιδευτικοί,
ας ακούσουμε τον Εαυτό μας και ταυτόχρονα ας πιστέψουμε σε αυτόν.
Η εμπιστοσύνη αυτή είναι το σίγουρο μονοπάτι προς την ψυχική ισορροπία,
τη δημιουργία κάθε στιγμή και την προσωπική δύναμη.

Τι κάνει ο/η εκπαιδευτικός:
- Επιλέξτε 20΄-30΄ μέσα στη ροή του προγράμματος μίας σχολικής ημέρας
- Τοποθετείστε καρέκλες ή, ακόμη καλύτερα, μαξιλάρια στο πάτωμα σε κυκλικό σχηματισμό. Τα παιδιά κάθονται με ευθυτενή πλάτη. Στην περίπτωση πολλών μαθητών μέσα στην τάξη, σχηματίστε δύο ομόκεντρους κύκλους.
- Επιλέξτε ένα cd μουσικής με ήχους σε ροή, ήσυχες μουσικές φράσεις, χωρίς λόγια (π.χ. ήχοι από cello, φλάουτο, φύση:βροχή/ποτάμι/θάλασσα/αέρα…).
- Προσκαλέστε τα παιδιά να κλείσουν τα μάτια και να συγκεντρωθούν όσο το δυνατό πιο εστιασμένα στους ήχους/στη μουσική.
- Με το πέρας του χρόνου χαμηλώστε την ένταση του ήχου και καλέστε τα παιδιά της ομάδας σας να κινήσουν ελαφρά το κεφάλι, αυχένα, χέρια, πέλματα…και να ανοίξουν τα μάτια τους, φέροντας μαζί τους όποιες τυχόν εικόνες έχουν ‘αποκομίσει’ από το μισάωρο της Σιωπής.
- Συζητείστε με τους μαθητές την εμπειρία τους και ενθαρρύνετέ τους να υιοθετούν σύντομα διαλείμματα Σιωπής μέσα στην ημέρα τους.

Σε περίπτωση που τα 20΄- 30΄ φαντάζουν πολύ χρόνος, ξεκινήστε με μικρότερους χρόνους, σταδιακά αυξανόμενους ύστερα από κάθε πρακτική.

« η  σ π ε ί ρ α » μπορεί να είναι μαζί σας για καθοδήγηση και εμπλουτισμό αυτής της ευεργετικής εμπειρίας.

Επικοινωνείστε μαζί μας στο 210 5616300 ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , για να προστεθεί το σχολείο σας στο πρόγραμμά μας.

*

Μία συνάντηση αφιερωμένη στην εσωτερική ησυχία και γαλήνη βίωσε η μικρή αλλά δυνατή παρέα μας με μαθητές Α΄ Γυμνασίου το απόγευμα της Παρασκευής, 18.11.2011 στο κέντρο "Δρόμοι Ζωής". Ο φορέας μας προσκάλεσε τα παιδιά σε ένα πείραμα με τον εαυτό. Μετά την εμπειρία της σιωπής όλοι διαπίστωσαν τη δύναμη και καθαρότητα που μας προσφέρουν λίγα λεπτά ουσιαστικής ησυχίας, εσωτερικής εστίασης και δημιουργικού οραματισμού. Η αίσθηση του ομαδικού σώματος υπήρξε ενισχυμένη επίσης, όπως σχολίασαν τα παιδιά και οι δύο από τους εθελοντές του Κέντρου που συμμετείχαν στην εμπειρία.

Στη φωτογραφία παρουσιάζεται το σύνολο από τα σχόλια των συμμετεχόντων…

*

[Ακολουθεί κείμενο εκπαιδευτικού δημοτικού σχολείου που εφάρμοσε και βίωσε την παραπάνω πρακτική μαζί με τους μαθητές της, την 5η Οκτωβρίου 2011, Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών...]

Σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης ενός μεγάλου σχολικού προβλήματος

Μιλώ για το μεγάλο πρόβλημα του θορύβου μες στην τάξη. Του διαρκούς και ενοχλητικού θορύβου, που λιγοστεύει το χρόνο διδασκαλίας και γίνεται σοβαρή αιτία να μην είναι γόνιμη η διαδικασία της μες στην τάξη.
Υπηρετώντας την εκπαίδευση  στη θέση του μάχιμου εκπαιδευτικού τάξης επί 30 συναπτά έτη, με έχει απασχολήσει έντονα το πρόβλημα, καθώς όφειλα να το αντιμετωπίσω πολλές φορές ως τώρα. Φέτος εντονότερο από κάθε άλλη χρονιά.
Σε τέτοια κατάσταση με βρήκε το μήνυμα του φορέα "η σπείρα". Κι επιπλέον αποφασισμένη να κάνω κάτι δραστικότερο από κάθε άλλη φορά για την αντιμετώπισή του. Γι’ αυτό και ο διευθυντής μας μάς το κοινοποίησε με ιδιαίτερη θέρμη. Γιατί ήξερε…
Σήμερα. Λοιπόν, Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών, εφαρμόσαμε το μήνυμα-υπόδειξη της σπείρας σε όλο το Σχολείο μας. Προσωπικά το δούλεψα σε δύο τάξεις μαζί: στην τάξη μου, την Γ’, και την Ε’, επειδή έλειπε ο δάσκαλός της. Επάνω στη μοκέτα της τάξης μας, με κατάλληλο σκηνικό κι ατμοσφαιρικό: κουρτίνες που εμπόδιζαν το φως του ήλιου να μας … εμποδίζει και μ’ ένα καλάθι κόκκινα μήλα στο κέντρο της μοκέτας. Και αφού διαβάσαμε το κείμενο της συγγραφέα Αμάντας Μιχαλοπούλου «Η δημοκρατία του θορύβου», που υπήρχε στο υλικό μας, προχωρήσαμε στα της σπείρας:
Αφού «αυτονανουριστήκαμε», ξαπλώσαμε σιγά σιγά στη μοκέτα, για να απολαύσουμε ένα μουσικό κομμάτι που δεν είχε λόγια, πράγμα που απελευθέρωνε τη δική μας φαντασία, που μπορούσε να πλάσει τις δικές της εικόνες.
Ομολογώ πως το φοβόμουν. Φοβόμουν πως δε θα λειτουργούσε, καθώς ήταν τελείως ασυνήθιστο για τα παιδιά αυτό που τους είχα ζητήσει. Κι όμως…
Αυτά τα ιδιαίτερα ανήσυχα παιδιά έκαναν ό,τι τους ζητήθηκε. Άκουσαν ένα υπέροχο κομμάτι του μεγάλου μας Χατζιδάκι και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στα θρανία τους, για να ζωγραφίσουν αυτά που είδαν ή ένιωσαν ακούγοντας τη συγκεκριμένη μουσική.
Μ’ εντυπωσίασαν τρομερά. Διαβάζοντας τους τίτλους των ζωγραφιών τους, θα καταλάβετε γιατί: «Τα χαρούμενα όργανα της γειτονιάς» (Αντιγόνη, Ε’ τάξη), «Η χαρά» (Νικόλας, Γ’), «Δε φοβάμαι τίποτα» (Εύη, Ε’), «Τα δυο περιστέρια» (Παναγιώτης, Γ’), «Το σπίτι και το ουράνιο τόξο» (Ελισσαίος, Γ’), «Η γαλάζια θάλασσα» (Γιάννης, Ε’), «Η χαρούμενη πόλη» (Αλίκη, Γ’),… Κι όλα αυτά για το «Όταν έρχονται τα σύννεφα» του Μάνου Χατζιδάκι, που μόνο σύννεφα δεν έφερε στην τάξη…
Η δράση μας σήμερα που γιορτάζουμε οι δάσκαλοι πέτυχε σίγουρα. Φάνηκε κι από τα παραπάνω, φάνηκε όμως και από το γεγονός πως σήμερα ήταν η πιο ήρεμη μέρα μας από την αρχή της χρονιάς κι αυτό σίγουρα δεν ήταν τυχαίο. Το ίδιο πράγμα επιβεβαίωσε δυνατά, τελείως άθελά του, και ο ξανθός Ιωάννης της Γ’, όταν είπε:
«Σήμερα ήταν η ομορφότερη μέρα που πέρασα στο Σχολείο». Εννοούσε για φέτος; Εννοούσε για πάντα; Δεν τον ρωτήσαμε και δεν το ξέρουμε…
Σήμερα, λοιπόν, χάρη στη σπείρα κάναμε μια πολύ δυνατή αρχή. Θα συνεχίσουμε. Θα βαδίσουμε αργά και σταθερά προς την κατάκτηση της γαλήνης. Όχι αμέσως της πολυπόθητης εσωτερικής, που αποτελεί ζητούμενο για όλους μας, μικρούς και μεγάλους, αλλά αυτής που είναι απαραίτητη, για να μπορεί η κατάσταση στην τάξη να είναι κατ’ αρχήν βιώσιμη κι έπειτα καρποφόρα.
Γιατί η γαλήνη στα σχολειά μας γίνεται ολοένα και πιο δυσεύρετη. Στην πραγματικότητα ίσως τα παιδιά μας μονάχα με κεφαλαίο Γ ως όνομα τη γνώριζαν καλά. 
Αφού Γαλήνη λένε τη μία από τις ηρωίδες του βιβλίου Γλώσσας της Β’ δημοτικού…

Εκ μέρους όλου του 6/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Μαυροχωρίου Καστοριάς
Η δασκάλα του
Σόνια Ευθυμιάδου

προσεχώς

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Αναζήτηση

 

η  σ π ε ί ρ α

σας προσκαλεί σε διαρκή ανέλιξη ...

W e l c o m e !

Επικοινωνία:  

+30 210 5616300

info@thespiral.gr

 

w w w . t h e s p i r a l . g r

 
Για όλο το υλικό της ιστοσελίδας υπάρχουν πνευματικά δικαιώματα (copyrights),
τα οποία ανήκουν στα ιδρυτικά μέλη του φορέα η  σ π ε ί ρ α, ολιστική εκπαίδευση.
Σε περίπτωση που επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε υλικό (κείμενο, φωτογραφία κ.λπ.),
παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας για σχετική άδεια χρήσης.

© η  σ π ε ί ρ α, 2011-23  www.thespiral.gr

 
όροι χρήσης & λειτουργίας