GreekEnglish (United Kingdom)

για παιδαγωγούς, γονείς

Βιωματική εργασία ενδυνάμωσης, ειρηνικής επικοινωνίας, προσωπικής ανάπτυξης για παιδαγωγούς, εμψυχωτές, εργαζόμενους εταιρειών, γονείς, εκπαιδευτικούς, εθελοντές

*

βιβλίο σε μορφή e-book για όλες τις ηλικίες

«10 ιστορίες & 1 πρό(σ)κληση»

Όλα ξεκίνησαν από ένα κορίτσι που έχει το όνομα μιας χρυσής στάλας, αρχίζει να παίζει άρπα και αγαπά βαθειά τη γιαγιά της. Η ιστορία της εμπεριέχεται μέσα στη συλλογή παραμυθοϊστοριών «10 ιστορίες & 1 πρό(σ)κληση» της μαρίας α. αγγελή.

Το πρόσφατο αυτό συγγραφικό εγχείρημα της δημιουργού σε μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου, φέρνει μπροστά στα μάτια των αναγνωστών, όλων των ηλικιών, την ομορφιά της ζωής, ακόμη και μέσα από τις προκλήσεις και τις εκπλήξεις της, τις ευαισθησίες των ηρώων, το στοίχημα της συνύπαρξης.

Ζωντανές εικόνες, ήχοι, χιούμορ, σοφία, ενδοσκόπηση, συντροφικότητα, μελωδικές γραμμές, μυρωδιές, ταξίδια, μάθηση, το φυτικό και ζωικό βασίλειο δίνουν το παρόν στη συλλογή μαζί με ανθρώπους κάθε είδους μέσα στο μεγαλείο της Δημιουργίας.

Το παιδί, ο γέροντας, ο παιδαγωγός, ο ακτιβιστής, ο μικρός, ο μεγάλος, ο τολμηρός, ο εσωστρεφής, ο ευαίσθητος, ο οραματιστής, ο δυναμικός, ο τρυφερός, ο ικανός, ο δημιουργικός, το αρσενικό, το θηλυκό, ο μαθητής, ο δάσκαλός…όλα τιμώνται στις 10+1 παραμυθοϊστορίες.

Η συλλογή αποτελεί μοναδικό και πρωτότυπο δώρο για τον εαυτό, για το παιδί, το σύντροφο, τον παπού και τη γιαγιά, για το συνάδελφο, το γείτονα, τον εορταζόμενο…ένα ανάγνωσμα που διαβάζεται και ξαναδιαβάζεται με απόλαυση και νέα παράθυρα στον κόσμο κάθε φορά, σε ποικιλία στιγμών στην καθημερινότητά μας.

τίτλοι ιστοριών

Ο Δειλινός και η Κιβωτός Κορογώνα

Ο Δειλινός και η Πριγκίπισσα

Η Δήμητρα της αρχαίας πόλης

Ο Διαμαντένιος

Αστερόπη

Ο Χέοπας μιας Κιβωτού

Το δώρο της Χρυσοσταλίδας

Η λεμονιά, η πασχαλιά … και η βιολέτα

Ο Αίας και η Αγγελική συνύπαρξη

Τα μάτια καταρράκτης ζωής

Ηλιόπετρα

συγγραφή, σύνθεση: μαρία α. αγγελή

εικόνες: Αστερόπη Πολυκανδριώτη

κόστος: 22 ευρώ

à Για να την αποκτήσετε, αποστέλλετε email στο mariaaggeli@gmail.com

***

… είπαν για τη συλλογή και τη μαρία:

03.08.2021

Η συλλογή «10 ιστορίες & 1 πρό(σ)κληση» της μαρίας α. αγγελή είναι μια όμορφη και γεμάτη ωθήσεις περιπλάνηση στον κόσμο του μύθου, της ανθρώπινης ψυχής και της Μεγάλης Μητέρας όλων μας, της Φύσης. Στον γαλήνιο και ειρηνικό κόσμο που δημιουργεί η μαρία στις ιστορίες της όλοι οι πρωταγωνιστές συνυπάρχουν και συμβιούν σε μια θαυμαστή αρμονία μεταξύ τους και με τη γη, δικαιώνοντας ο καθένας με τον καλύτερο τρόπο το ρόλο του και τη συμβολή του προς το αγαθό, το ευγενές και το αειφόρο. Εύχομαι καλή επιτυχία στο βιβλίο σου, μαρία!!!

Χρήστος Γεωργιάδης, συγγραφέας / εκπαιδευτικός

*

02.08.2021

Η μαρία α. αγγελή είναι ένας απόστολος της αλληλεγγύης, ένας φωτεινός και αεικίνητος άνθρωπος που ενσαρκώνει την αλλαγή που θέλει να δει στον κόσμο. Μέσα από την απλότητα και την καθαρότητα ψυχής καταφέρνει με σεβασμό, αγάπη και μια φροντίδα που προσιδιάζει σε μητρική, να αγκαλιάζει τον κόσμο γύρω της. Η έννοια του ανθρώπου, ως πνευματική οντότητα, και της φύσης είναι άρρηκτα συνυφασμένες, και αυτό διαφαίνεται μέσα από τις ιστορίες της. Είναι η ειρηνική απάντηση στην βαρβαρότητα ενός κόσμου που αντιστέκεται γιατί σιγά-σιγά σβήνει, μια απάντηση που δίνεται απλόχερα μέσα από τις μελωδίες της, τα παραμύθια και την καθημερινή αρμονική συνύπαρξη. Εύχομαι να είναι καλοτάξιδο το έργο της.

Μιχαέλα Κωνσταντέλλου, Health Management MSc, Social Policy BA, Υπεύθυνη Τμήματος Εθελοντών και Διαχείρισης Χορηγιών στην ΑΜΚΕ «Άγγελοι της Χαράς»

*

03.08.2021

Ιστορίες για να μεγαλώσουν όμορφα οι μικροί και να επανασυνδεθούν με το παιδικό τους κομμάτι οι μεγάλοι δοσμένες με καθαρότητα από την αγαπημένη φίλη με την ευγενική ψυχή, μαρία α. αγγελή. Καλοτάξιδες να είναι όλες! Είθε να φέρουν μια νέα πνοή στις σκέψεις και τα έργα μας, ώστε να έρθουμε σε μια ουσιαστική επαφή με τον εαυτό μας, τη φύση και τους ανθρώπους γύρω μας.

Με μεγάλη εκτίμηση και αγάπη.

Ελένη Σίμου, εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση

*

14.08.2021

Μικρές ιστορίες που σου αφήνουν μια όμορφη αίσθηση, καθώς σου υπενθυμίζουν πως περισσότερο από ποτέ σήμερα έχει την ανάγκη να αντιληφθεί η ανθρωπότητα πως μόνο μέσω της ύπαρξης των φωτεινών όντων και του έργου τους, αγάπης, καλοσύνης, κατανόησης, ανιδιοτέλειας, χαράς και προσφοράς μπορεί να δημιουργηθεί η κινητήριος δύναμη που λέγεται ζωή, η δύναμη που ξυπνάει το σπόρο να θέλει να βγει στο φως, για να μεταμορφωθεί σε ένα πανέμορφο λουλούδι. Καλή επιτυχία! 

Αγγελική Π., αισθητικός

*

18.08.2021

[…] Διάβασα την ιστορία του «Διαμαντένιου» και πραγματικά ταξίδεψα. Πόσο θα ήθελα να υπάρχουν χιλιάδες τέτοιοι διαμαντένιοι σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, για να ξαναστήσουμε όλοι μαζί αυτό τον κόσμο με θεμέλια την αγάπη, τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη προς τη μητέρα Γη! Να μπορέσουμε να ονειρευτούμε πάλι και να βρούμε το πραγματικό νόημα της ζωής. […] Παρόλο που δεν σας γνωρίζω πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, κατάλαβα από την πρώτη στιγμή ότι είστε πραγματικά μια ευγενική ψυχή που κάθε της λέξη κρύβει σεβασμό προς τον συνάνθρωπο και τη φύση. […] Εύχομαι να είναι καλοτάξιδη η νέα σας συλλογή και να ακουμπήσει πολλές ψυχούλες. Ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε και τολμώ να πω ότι είστε ένας άνθρωπος με πολύ μακριά χέρια και πολύ μακριά δάκτυλα, πολύ μακριά πόδια και μεγάλες πατούσες.....

Μαρία Κυριακοπούλου, υπάλληλος ΑΑΔΕ & μητέρα

*

08.09.2021

Η κα Μαρία Αγγελή αποτελεί μια ξεχωριστή προσωπικότητα που συγκεντρώνει όλες τις αρετές που είναι δυνατόν να κοσμούν έναν άνθρωπο: καλοσύνη, ευαισθησία, ευγένεια, γλυκύτητα, τρυφερότητα, πραότητα, απλότητα, Σοφία...

Η συνειδητή προσφορά της προς όλους τους ανθρώπους, η φροντίδα της για τα ζώα, τα φυτά και όλη την φύση την καθιστούν την ιδανική αγγελιαφόρο της ενότητας, της έμπνευσης και της ουσιαστικής στόχευσης μέσα από το φως και την πληρότητα σε ό,τι πιο καλό, ό,τι πιο ωραίο...

Η επαφή μαζί της αποτελεί για εμάς ένα υπέρτατο μάθημα ηθικής, μεταρσίωσης και ανάτασης, ευοδώνοντας την προσπάθεια μας για εσωτερικό μετασχηματισμό και μεταμόρφωση μέσα από την αφύπνιση και την αύξηση της πνευματικότητας.

Το παρόν πόνημα - γλαφυρό, απλό και περισπούδαστο - είναι μια ανιδιοτελής προσφορά αγάπης της κας Αγγελή προς όλους, ένα σάλπισμα οράματος και ελπίδας, ένας ύμνος στις ύψιστες ανθρώπινες αρετές: την ταπεινοφροσύνη και την ευγνωμοσύνη μέσα στην ελευθερία και την αγάπη...

Μιχάλης Παιδονόμος, συνταξιούχος ιατρός, εντατικολόγος

*

 

εβδομαδιαίες συναντήσεις (Σεπτ.-Ιούνιο)

"η γλώσσα της σύνδεσης" 

μέσα από καθημερινά περιστατικά και άμεσα εφαρμόσιμα εργαλεία

- ειρηνική επικοινωνία,
- υγιή όρια,
- ειρηνική διαφωνία,
- μετασχηματισμός κρίσης,
- αμοιβαιότητα,
- σύνδεση με τον συνάνθρωπο,
- επικοινωνία άνευ ομιλίας,
- επικοινωνία με τον Εαυτό,
- γλώσσες Αγάπης,
- εργαλείο Π.Α.Μ.Ε.,
- αμοιβαία επικερδείς λύσεις,
- τρόποι αιτήματος,
- τράπεζες εμπιστοσύνης,
- η αξία και η χρονική επιλογή της παύσης,
- χτίσιμο θετικότητας,
- ο εποικοδομητικός έπαινος για όλες τις ηλικίες,
- το εσωτερικό μας τραγούδι,
-η γιορτή στη ζωή μας,
- η καλλιέργεια ροής.

Οι συνεδρίες απευθύνονται
στους ανθρώπους που επιδιώκουν την ειρηνική διάδραση στη ζωή τους και ειδικά σε όσους εκτίθενται σε ποικίλα περιβάλλοντα (εργασίας, διαπροσωπικών σχέσεων), νοοτροπίες, κουλτούρες,
όσους εργάζονται με ομάδες,
σε γονείς, παιδαγωγούς
και σε ανθρώπους με έντονο καθημερινό πρόγραμμα.

Από τους βασικούς στόχους των συνεδριών είναι
- η τόνωση των συμμετεχόντων με εργαλεία και τεχνικές,
- η ενεργός συμμετοχή και μοίρασμα προσωπικών βιωμάτων, εφόσον το επιλέξουν,
- το άνοιγμα προς την καλύτερη και βαθύτερη σχέση με τον εαυτό,
- η προσωπική και συλλογική ενδυνάμωση,
- ο θετικός μετασχηματισμός κάθε κρίσης,
- η συμφιλίωσή μας με τη δια-φωνία,
- το χτίσιμο ειρηνικού περιβάλλοντος και κατ' επέκταση ειρηνικών κοινοτήτων,
- η σύνδεση με την αλήθεια, την αποστολή (κάθε ανθρώπου) και την πηγαία χαρά.

​Μικρή ομάδα συμμετεχόντων (max 8 άτομα) για εστιασμένη εργασία

*

εβδομαδιαίες συναντήσεις (Σεπτ.-Ιούνιο)

"empower, embody: αγαπημένο σώμα"

Οι συναντήσεις απευθύνονται σε άντρες και γυναίκες

κάθε ηλικίας και κάθε εμπειρίας αναφορικά με εργασία με το σώμα.

Πρόκειται για συναντήσεις στις οποίες κινήσεις, ασκήσεις, τεχνικές, αιθερική ήπια χοροκίνηση, αναπνοές, εργασία με το χώρο, εργασία με ήχους και επιλεγμένα μουσικά αποσπάσματα αξιοποιούνται, μέσα από σύνθεση εργαλείων και μονοπατιών.

--> Συγκεκριμένα, κάθε συνάντηση ξεκινά με αποτοξινωτικές κινήσεις που μετασχηματίζουν το στρες της ημέρας (ή και ημερών) και ενεργοποιούν ξεχασμένα σημεία του σώματος, ήπια χοροκίνηση, εμπνεύσεις από TaiChi, QiGong, το σώμα στο χώρο, γωνίες & καμπύλες, ροή & παύση, η δύναμη των χεριών, δημιουργία πεδίου κ.λπ..

--> Στη συνέχεια βιώνουμε κινήσεις και ασκήσεις που μας φέρνουν βαθύτερα στο φυσικό μας σώμα, το υποστηρίζουν να οξυγονωθεί, να ελευθερώσει μπλοκαρίσματα, να ενεργοποιήσει τις ροές του, τους χυμούς του, να συνδεθεί με το νοητικό και συναισθηματικό σώμα, να εκφράσει ρυθμούς που καθρεπτίζουν ποιότητες της πορείας της ανθρώπινης ζωής από τη γέννηση κι εξής, να εξοικειωθεί με τη σοφία και εξισορροπητική δύναμη των κινήσεων των δελφινιών, να εργαστεί με εμπνεύσεις από τη Vinyasa Yoga, Nada Yoga, αρχετυπικές κινήσεις λαών, το ιαπωνικό butoh, τη συνειδητοποίηση του σώματος μέσα από τη σοφία του Feldenkrais, άνοιγμα του νου και των αρθρώσεων, μετα-φυσικές αιτιότητες, αυτοσχεδιασμό σύγχρονου χορού!

--> Προς το κλείσιμο της εμπειρίας ασκούμαστε σε κινήσεις μακροζωίας, αιθερικό χορό, κινήσεις για τις ώρες πριν το ύπνο και πρακτικές χαλάρωσης στο πάτωμα, ερχόμενοι σε σχέση ευγνωμοσύνης με το φυσικό μας όχημα και το σύνολο του Εαυτού,

μέσα από προσεκτικά επιλεγμένες μελωδίες.

Οι εμπνεύσεις αντλούνται από πρακτικές του ιαπωνικού Butoh, διάφορα συστήματα yoga, TaiChi, QiGong, ιερές παραδόσεις ιθαγενών πολιτισμών, Feldenkrais, ποικίλες σχολές σωματικής συνειδητότητας, πρακτικές αναπνοών από Ανατολή και Δύση, το pilates, ασκήσεις μοναχών, ιπποκράτειες θεραπείες, διάφορα μονοπάτια εναλλακτικών θεραπειών, εργασία με το χώρο & το σώμα για τη σκηνή, αυτοσχεδιασμό, χοροκίνηση, χοροθεραπεία, αρχετυπική έκφραση.

Σε κάθε συνεδρία δίνετε το παρόν με άνετο ρουχισμό, σε ήσυχο δωμάτιο της προτίμησής σας, με αρκετό χώρο για κίνηση και ξάπλωμα στο πάτωμα.

​Μικρή ομάδα συμμετεχόντων (max 8 άτομα)

για εστιασμένη εργασία.

εντυπώσεις συμμετεχόντων:

Διώχνω από πάνω μου ό,τι δε χρειάζομαι.

Γίνομαι το άνθος που οραματίζομαι και ανθίζω.

Νιώθω το χώρο μου και γίνομαι ένα με την ενέργεια.

Είχα την ευκαιρία να δώσω προσοχή σε κινήσεις που της συνειδητοποιώ προς τα μέσα χωρίς απαραίτητα να είναι δυναμικές προς τα έξω.

Η αναπνοή μου βγαίνει πιο άνετα.

Είμαι ευγνώμων που είμαι πιο συνειδητή στις αναπνοές μου. Με έχει βοηθήσει στην καθημερινότητά μου το να αναπνεώ καλύτερα, ειδικά και με την εγκυμοσύνη μου.

Κατανοώ καλύτερα το σώμα μου και κάποιες ασκήσεις

Μου αρέσουν ιδιαίτερα τα σύμβολα με τα χέρια.

Αισθάνεται από περνούν από τη συντονίστρια όλα με σεβασμό και σοβαρότητα και χαρά και ηρεμία. Σοβαρότητα ότι αυτό που κάνουμε είναι πολύτιμο περνά μέσα από την ηρεμία της μαρίας (συντονίστριας). Σαν ένα χάδι που βγήκε και άφησε θησαυρό!

Ηρεμία και αναζωογόννηση. Πήρα ρίσκο μια και οι ασκήσεις δεν μου ήταν εύκολες. Ωστόσο έρχομαι πιο κοντά στο σώμα μου και κατανοώ που χρειάζομαι να εργαστώ μαζί του.

Με βοηθά να είμαι πολύ συντονισμένη. Βλέπω την αυριανή ημέρα φωτεινή. Ο βαθμός κατανόησης μεγάλος. Ταξίδι προς τα μέσα, ενδοσκόπηση, τι έχω τώρα, τι μπορώ να προσφέρω.

*

Τέσσερις πρωτότυπες, τονωτικές διαδικτυακές συναντήσεις δημιουργίας

2 ωρών έκαστη

Σε συνέχεια των πρωτόγνωρων μηνών που βιώνουμε ως άνθρωποι τούτο τον καιρό,τα περιβάλλοντα αποδυνάμωσης, ανασφάλειας, αναταραχής, αποξένωσης, θυμού και θλίψης, έρχεται η σειρά τεσσάρων εργαστηρίων, για να φροντίσουμε τον Εαυτό και τις δια-δράσεις μας, να μετασχηματίσουμε τυχόν αρνητικά στοιχεία και εσωτερικό πόνο και να λάβουμε πρακτικά εργαλεία για το παρόν και το μέλλον.

--> Εμπιστευόμαστε το δημιουργικό μας εαυτό;
--> 
Θυμόμαστε ότι όλοι είμαστε δημιουργοί και ότι συχνά λησμονούμε αυτό που είμαστε ή το 'θάβουμε' υπό το βάρος 'περιστάσεων';
--> Γνωρίζουμε ότι ο
δημιουργικός μας εαυτός αποτελεί τον πλέον δυνατό οδοδείκτη προς την πληρότητα και το μονοπάτι που είναι υποστηρικτικό και εξελικτικό για εμάς τη συγκεκριμένη στιγμή στη ζωή μας;
--> Πόσο συχνά επικαλούμαστε τη δημιουργική μας δύναμη σε ένα δίλημμά μας ή σε μια οδύνη μας;
--> Γνωρίζουμε ότι η καλή σχέση με τη 
διαίσθησή μας δεν έρχεται αυτόματα στη ζωή μας αλλά αποτελεί φυσικό προϊόν άσκησης σε αυτήν;
--> Τι θα πει για εμάς 
κυτταρική γνώση και πόσο σημαντική είναι στις επιλογές και στη λήψη αποφάσεων;
--> Ποια είναι η σχέση μας με τον 
εσωτερικό κριτή, την αναβλητικότητα, την υποκρισία, το λάθος, τη λεπτομέρεια, την τελειότητα και το κυνήγι της, την στασιμότητα;
--> Ποιες 
συνήθειες καλούμαστε να ενστερνιστούμε και εγγραφές να εγγράψουμε μέσα μας, για να βγούμε από την κινούμενη άμμο της στασιμότητας;
--> Πώς η 
δημιουργική (ακόμη και καλλιτεχνική) εργασία μάς υποστηρίζει σε αυτόν τον δρόμο;

περιεχόμενο τεσσάρων συναντήσεων:
i. Προετοιμάζομαι, καθαρίζω το πεδίο μου από αναστολές, αναβολές, φόβους. Συγκεντρώνομαι στην εργασία, συγκεντρώνομαι στο μονοπάτι.

ii. Καλώ την υποστήριξη από τον Εαυτό με τη βοήθεια εικαστικής καθοδήγησης.

iii. Εργάζομαι με την επίγνωσή μου μέσα από δημιουργική, ενδοσκοπικήκαι οραματική ευχάριστη εργασία.

iv. Θέτω σαφείς στόχους που αποτυπώνω σε οραματικές κάρτες προς άμεση χρήση και υποστήριξή μου.
Ασκώ τη διαίσθησή μου μέσα από συγκεκριμένες ασκήσεις,
συνδέομαι μαζί της, μαθαίνω να την ακούω.

Η εκπαιδευτική εμπειρία εκτυλίσσεται μέσα από

ατομική εργασία,

εικαστικό πειραματισμό,

απαντήσεις σε ερωτήματα συμμετεχόντων,

αναστοχασμό,

εργασία με journaling και ενδοσκόπηση,

οραματισμό

και μπόλικη χαρά.

Απευθύνεται σε όλους τους ενήλικες
και κυρίως
σε όσους αναζητούν την αποστολή της ζωής τους,
νόημα, έμπνευση και ουσία στην καθημερινότητά τους,
επιλέγουν να εργαστούν ή ήδη εργάζονται με τη γνώση εαυτού,
συντονίζουν μικρές ή μεγάλες ομάδες,
ανθρώπους που εργάζονται προς το θετικό μετασχηματισμό δομών, αμοιβαία επικερδείς λύσεις, ειρήνευση,
σε παιδαγωγούς, γονείς, εκπαιδευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, ερευνητές, ανθρώπους που έχουν απαιτητικά ωράρια εργασίας, άνεργους, νέους, ανθρώπους τρίτης ηλικίας,
ανεξάρτητα από εθνότητα, ηλικία, φυσική κατάσταση, προσωπικά ενδιαφέροντα.
  
♥ Ιδιαίτερα περιορισμένοςαριθμός συμμετοχών για εστιασμένη εργασία.

♥ Δίνεται βεβαίωση συμμετοχής σε κάθε ενδιαφερόμενo/η.

εντυπώσεις συμμετεχόντων:

"Διαφωτιστική εμπειρία." - Ε.Κ.

"Έμαθα μια ωραία τεχνική εσωτερικής σύνδεσης και οραματισμού. [...] Ευκαιρία για αυτεπίγνωση / ανάπτυξη [...] Απελευθέρωση, συντονισμός, έκφραση" - Δ.Μ.

"Κάναμε τον εαυτό μας, το ψυχικό μας υπόβαθρο, τις βαθύτερες προθέσεις μας και τις ποιότητες που τις θρέφουν. [...]

"Ευκαιρία για εμβάθυνση και παιχνίδισμα με αυτό που ακουμπά την καρδιά της ψυχής μου. [...] Πυλώνες χαράς, αγάπη, επίγνωση" - Σ.Χ.

*

το μονοπάτι του θυμού, εργασία με το θύμο:

πρακτικές, εργαλεία προς θετικό μετασχηματισμό,

σοφή δια-φωνία, ειρήνευση, εξέλιξη

2ήμερη εκπαίδευση ενηλίκων

Περιεχόμενο συνάντησης:

-- περιβάλλον Π.Ε.Σ.

-- το 'κουμπί', το σημείο βρασμού

-- εργασία με το "Όχι"

-- το εργαλείο Π.Α.Μ.Ε.

-- γλώσσες Αγάπης

-- 8 σημεία μετασχηματισμού

-- αμοιβαία επικερδείς λύσεις

-- "Δεν ακούει!"

-- ασκήσεις μέσα από τον ήχο

-- ευκολία στη διαφωνία

-- εποικοδομητικός έπαινος

-- κύκλοι αποκατάστασης

-- παραδείγματα & εξάσκηση σε κάθε ενότητα

*

Η εργασία του 2ημέρου απευθύνεται σε όλους τους ενήλικες

και ειδικά σε

- ανθρώπους που εργάζονται με/σε ομάδες,

- γονείς,

- παιδαγωγούς,

- ανθρώπους σε εταιρικά περιβάλλοντα,

- όσους επιζητούν την αυτοεξέλιξή τους, την προσωπική και συλλογική ενδυνάμωση,

τις αμοιβαία επικερδείς λύσεις, το συλλογικό καλό,

την ειρηνική και αποτελεσματική επικοινωνία στα περιβάλλοντά τους,

καθώς και το θετικό μετασχηματισμό στις σύγχρονες κοινωνίες

ειδικά σε περιόδους κρίσης,

όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μας πλανητικά.

 
Εντυπώσεις, αναστοχασμοί συμμετεχόντων:
"Έξοδος από προσωπική κρίση. Ένα παράθυρο ανοικτό στο φως. [...] Μια διαδρομή για να εντοπίσουμε αιτίες του προσωπικού θυμού" - Νοέμβριος 2021, Σ.Π.
 
"Ξεκίνησα ως λευκό λουλούδι και παρέμεινα λουλούδι παρά το θυμό μου. [...] Πολλά τα οφέλη και σε πρακτικό επίπεδο εργαλείων αλλά και σε βαθύτερη συμφιλίωση και γλυκύτητα με τον Εαυτό. Ως επαγγελματίας επίσης πήρα ιδέες και ενίσχυσα δεξιότητες που είχα πριν. [...] Συμφιλίωση με τον εαυτό και τους άλλους. Ανακουφιστική η εμπειρία. Ένα μεγάλο ευχαριστώ!" - Νοέμβριος 2021, Σ.Π.
 
"Μπήκαν σε θέσεις και βάσεις τα πράγματα. Μένει πλέον να εξασκηθώ. [...] Άνοιξε ένα φωτεινό μονοπάτι ως προς τη διαχείριση – που θέλει εργασία για να συνδεόμαστε με ανάγκες μας μέσα στην καθημερινότητα – ωστόσο είναι προσωπικός στόχος καθημερινός. " - Νοέμβριος 2021, Χ.Γ.
 
"Ανάλαφρη νιώθω. [...] Πρακτικά παραδείγματα περιείχε η εκπαίδευση. Με βοήθησαν να συνειδητοποιήσω τις ανάγκες μου. [...]

Θα χαρακτήριζα την εκπαίδευση σαν μια εμπειρία, μια ευκαιρία για να δούμε τις καταστάσεις που μας δυσκολεύουν με μια άλλη ματιά!!" - Νοέμβριος 2021, Σ.Π.

"Όλα όσα κάνω μαζί σου, μαρία, (απευθύνεται στην μαρία α. αγγελή) είναι μελωδία και μάλιστα αγαπημένη! - Μάιος 2021, Α.Ν.
 
"Η εμπειρία εχει νόημα. Σε οδηγεί στο να ζήσεις καλύτερα!" - Απρίλιος 2021, Μ.Χ.
 
"Συνειδητοποιώ τις επιλογές που μου ανοίγονται. Βαδίζωι ήρεμα. Ανυπομονώ να δω τη συνέχεια." - Απρίλιος 2021, Ο.Σ.

"Ανοίγομαι σε καινούρια μονοπάτια." - Απρίλιος 2021, Σ.Ο.

"Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη και παρουσία." Απρίλιος 2021, Ε.Κ.

"Είμαι ευλογημένη που έχω ζωή και αγάπη. Αποφασιστικότητα να περπατήσω το δικό μου μονοπάτι και νιώθω πολύ έτοιμη για αυτό. Ήδη στη διάρκεια της εκπαίδευσης έβαλα τα όριά μου και πέρασα ανέλπιστα γρήγορα από το θυμό στο εδώ και τώρα." - Απρίλιος 2021, Α.Κ.

"Τώρα γιορτάζω ότι έχω χαλαρώσει με τη συνάντηση και λάμπει ο ήλιος έξω. Γιορτάζω το ότι έχω καιρό και περιμένω πράγματα να έρθουν." - Απρίλιος 2021, Α.Μ.

 

"η δύναμη του κύκλου" στην παιδαγωγική,

επικοινωνία, ενδυνάμωση, λήψη αποφάσεων,

εμψύχωση, διαχείριση ομάδων

on-line εκπαίδευση/ενδυνάμωση ενηλίκων

 

Περιεχόμενο 2ημέρου:

-- εισαγωγικός κύκλος σε μια ομάδα

-- κύκλος ολοκλήρωσης μιας συνάντησης

-- εισαγωγή στην "κοινωνιοκρατία" για τη διευκόλυνση ομάδων και την λήψη αποφάσεων

-- "ο τρόπος του κύκλου" σε κοινότητες (σχολικές, εταιρικές, οικογενειακές, αθλητικές, καλλιτεχνικές)

-- πρακτικές κύκλου για τη σύνδεση ατόμων και ομάδας
με τη συλλογική νοημοσύνη

-- κύκλοι ενδυνάμωσης & εμψύχωσης ατόμου και ομάδας

-- "Τιμώντας τον κύκλο": μια διαδικασία σύνδεσης μελών ομάδας, αποκατάστασης, αλληλεγγύης

-- "ο κύκλος/η mandala της αλήθειας"

-- η πρακτική "ο δράκος ονειρεύεται ή ονειρευόμενοι τον δράκο"

-- παιχνίδια ειρήνευσης & αλληλεγγύης για ενήλικες και παιδιά με πρωταγωνιστή τον κύκλο

-- αναπνοές

-- οι κύκλιοι χοροί ως φυσικό πεδίο αποδοχής και κατανόησης
για ομάδες όλων των ηλικιών

*

Η εργασία του 2ημέρου 
απευθύνεται σε όλους τους ενήλικες

και ειδικά σε ανθρώπους που εργάζονται με/σε ομάδες,
γονείς,
παιδαγωγούς,
ανθρώπους σε εταιρικά περιβάλλοντα,
όσους επιζητούν την αυτοεξέλιξή τους, 
τις αμοιβαία επικερδείς λύσεις,
το συλλογικό καλό,
την ειρηνική και αποτελεσματική επικοινωνία στα περιβάλλοντά τους,
καθώς και το θετικό μετασχηματισμό στις σύγχρονες κοινωνίες
ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μας πλανητικά.

Εντυπώσεις, αναστοχασμοί συμμετεχόντων:

"Τώρα νιώθω ότι έχω προχωρήσει στο επόμενο βήμα [...] και ξέρω καλύτερα πώς να ζητήσω αυτό που θέλω από συνεργάτες. [...] Ήταν πολύ πλούσια εμπειρία με πλούσιο υλικό. [...]"

Ιανουάριος 2021, Α.Δ.

"Γιορτάζω το γεγονός ότι μέσα από μικρές ρουτίνες, όπως ο χθεσινός κύκλος στο σπίτι μας, εξοικειώνονται οι κόρες μου με το πώς και όχι το τι. Και θέλω το "πώς" τους να είναι η σύνδεση, ο κύκλος, η θεώρηση του εαυτού και των άλλων. Σε ευχαριστούμε πολύ για αυτό."

- Ιανουάριος 2021, Σ.Χ.

"Μου άρεσαν πολύ όσες δραστηριότητες αναφέρατε, οι κύκλιοι χοροί και τα τραγούδια και οι αναπνοές και θα τα δοκιμάσω όπου μπορώ  στους τομείς της ζωής μου. [...] Ονειρεύομαι και δρω είναι το μότο που θα ήθελα να ωθεί τη ζωή των παιδιών μου και τώρα και σε όλη τους τη ζωή. Ευχαριστώ για την εμπειρία αυτή. Να συνεχίζετε ακούραστα

- Ιανουάριος 2021, Ι.Φ.

*

"παιχνίδια, δραστηριότητες στον κύκλο" 

ειρήνευσης, αλληλεγγύης, ενδυνάμωσης για ενήλικες, παιδιά: 

στην παιδαγωγική, επικοινωνία, εμψύχωση, διαχείριση ομάδων

On-line ZOOM εκπαίδευση ενηλίκων

Περιεχόμενο:

-- εισαγωγικός κύκλος σε μια ομάδα

-- κύκλος ολοκλήρωσης μιας συνάντησης, μιας δράσης, μιας ημέρας, μιας σειράς ημερών

-- παιχνίδια & δραστηριότητες ειρήνευσης, μετασχηματισμού κρίσεων, αλληλεγγύης για ενήλικες και παιδιά με πρωταγωνιστή τον κύκλο

-- αυτοσχέδιοι κύκλιοι χοροί και ενωτικό τραγούδι ως φυσικό πεδίο αποδοχής και κατανόησης για ομάδες όλων των ηλικιών

Εντυπώσεις, αναστοχασμοί συμμετεχόντων:

«Η εκπαιδευτική εμπειρία του Σαβ/κου με γέμισε ελπίδα που είδα άλλους να ασχολούνται με ένα θέμα που με ενδιαφέρει πολύ. Η αποτελεσματικότητα της Μαρίας Αγγελή στο να μου μεταφέρει τις πολύτιμες αυτές γνώσεις και το γεγονός ότι μπόρεσα να καταλάβω τόσα πολλά πράγματα με πολύ χαμηλό κόστος συμμετοχής είναι στα Top 5 μου. Η τιμή είναι πολύ φθηνή σε σχέση με αυτό που εισπράττω εγώ ως συμμετέχων.» - Ιαν. 2023, Ν.Χ.

«Οποιαδήποτε έστω απλή φράση από τις σημειώσεις μου γίνεται αρχή για συνειδητοποιήσεις.» - Ιαν.2023, Μ.Χ.

«Γιορτάζω τη γενναιοδωρία, μια και μαζευτήκαμε τούτο το 2ήμερο, για να λάβουμε τεχνικές, να φέρουμε τον κόσμο κοντά και εντέλει να δώσουμε αγάπη. Γιορτάζω επίσης τη μετάδοση πολύ χρήσιμης γνώσης, την ασφάλεια που έχω νιώσει να είμαι αυτός που είμαι μέσα σε όλη την εκπαίδευση, την μεταδοτικότητα της Μαρίας (i.e. της εισηγήτριας). [...] Σε έναν κοντινό άνθρωπο θα έλεγα ότι ήταν ένα διήμερο που με γαλήνεψε και μου έκανε τη ζωή λίγο πιο εύκολη, γιατί νιώθω ότι μου δόθηκαν εργαλεία για να φέρω την συχνότητα της αγάπης μέσα στον κόσμο μας.» - Νοέμβριος 2022, Ν.Χ.

«Γιορτάζω τη μεταδοτικότητα και τη δοτικότητα της εισηγήτριας. Το σεμινάριο αυτό πραγματικά βοηθά κοινωνίες και με βοηθά πολύ την ίδια, έχοντας λάβει ιδέες για το έργο μου.» - Νοέμβριος 2022, Ά.Χ.

 

«Έχω κινητοποιηθεί. Αισθάνομαι ως κουκουβάγια, σοφή, γυρνώντας το λαιμό της σε όλες τις κατευθύνσεις. [...] Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική εμπειρία και μάλιστα άμεσα εφαρμόσιμη. Το υλικό ήταν πλούσιο και κατανοητό και υπήρχε ιδιαίτερη εμψύχωση για την εφαρμογή του. Η εκπαιδεύτρια βαθειά μεταδοτική. Η εκπαίδευση ανέδειξε τη λησμονημένη δύναμη της ευγνωμοσύνης επίσης.» - Νοέμβριος 2021, Χ.Γ.

"Αφήνομαι σε νέες εμπειρίες. Θα αρχίσω να εφαρμόζω ό,τι βίωσα." - Νοέμβριος 2021, Α.Μ.

"Η εκπαιδεύτρια γνωρίζει άριστα το αντικείμενο και κυρίως το αγαπά. Αισθάνομαι ως αεράκι στο δάσος." - Νοέμβριος 2021, Α.Μ.

"Πολύ πρακτικά εργαλεία και ιδέες. Ευχαριστώ την εκπαιδεύτρια για την απλόχερη προσφορά της. Μας έδωσε πολλά παραπάνω απ' ό,τι θα μπορούσαμε να περιμένουμε."  - Νοέμβριος 2021, Α.Α.

"Έχω μέσα μου μια νότα αισιοδοξίας. Ό,τι βίωσα είναι εφαρμόσιμο και μπορεί να φέρει όμορφες αλλαγές στην ομάδα, να μας εξελίσσει διαρκώς." - Νοέμβριος 2021, Α.Α.

«Στο ερώτημα ποιες στιγμές ξεχώρισα, αν μπορούσα να πω το σύνολο των στιγμών, θα το έλεγα. […]

Η απόλυτη συνειδητοποίηση μετά από τριάντα χρόνια στο χώρο της εκπαίδευσης […]

Εμπειρία της από κοινού συμμετοχής σε ένα δρώμενο απελευθέρωσης. Στοιχεία ανατροφοδότησης και επανάληψης. Άνοιγμα και καθολική παρουσίαση της αλήθειας μας. Κλώνοι ανθισμένοι με πίστη και αγάπη, εμπιστοσύνη, αυτοβελτίωση, γνώση, αλήθεια. [...]

Μία ‘συγκλονιστική’ εμπειρία ζωής από αυτές που σε υψώνουν και σε βαθαίνουν στο είναι σου!!!!!!!»

Απρίλιος 2021, Χ.Ζ.

«Την εμπειρία την περιέγραψα ήδη ως ένα από τα καλύτερα σεμινάρια που έχω παρακολουθήσει, το οποίο ήρθε την κατάλληλη στιγμή με την κατάλληλη συντονίστρια.»

Απρίλιος 2021, Β.Β.

«Εμπλουτιζόμενη έγινα πιο ανάλαφρη.»

Απρίλιος 2021, Σ.Κ.

«Να εξασκηθώ πολύ συνειδητά στην προσωπική μου ζωή, με γνώση και επίγνωση πλέον σε όλα τα σημαντικά που προσφέρει ο κύκλος […]»

Απρίλιος 2021, Α.Ν.

"Μέσω αυτού του σεμιναρίου έμαθα περισσότερα για τον κύκλο, τις δραστηριότητες και τα θετικά τους. Στην επαγγελματική και προσωπική μου ζωή θα χρησιμοποιήσω τις δραστηριότητες [...].Έμαθα τη σημασία του αναστοχασμού, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης, της ομαδικότητας, της συγκέντρωσης και της μάθησης. Έμαθα τη σημασία της ολιστικής μάθησης, δηλαδή απ' το εγώ στο εμείς.

Νομίζω ότι θα ήθελα να μάθω περισσότερα για τη δύναμη του κύκλου. [...] Με ενδιαφέρουν πολύ οι δημιουργικοί τρόποι εκμάθησης. Θα περιέγραφα την εκπαίδευση ως μια πολύ ωραία, θετική και δημιουργική εμπειρία."

Ιανουάριος 2021, Μ.Τ.

"Αν ήμουν ένα φυτό, θα ήμουν ένα δέντρο ελιάς, που δίνει πολύτιμο καρπό και είναι ανθεκτικό σε δύσκολους καιρούς."

Ιανούαριος 2021, Α.Κ.

*

on-line εκπαίδευση/ενδυνάμωση ενηλίκων

"το ταξίδι του ήρωα/της ηρωίδας:

απελευθέρωση, ενδυνάμωσηχαρά, αυθεντικότητα στη ζωή μας"

 

 περιεχόμενο:
-- αρχέτυπα που μας φρενάρουν

-- οι εσωτερικοί μας εξόριστοι

-- ενδυνάμωση της θετικής πρόθεσης και της πρόθεσης που μας εξελίσσει στο συναισθηματικό, νοητικό, σωματικό, πνευματικό πλάνο

-- το παιχνίδι στη ζωή μας

-- αμοιβαία επικερδείς λύσεις

-- η εμπιστοσύνη και ευγνωμοσύνη στη ζωή μας

-- ενσυναισθητική ηγεσία

-- η ομιλία προς τον Εαυτό

-- θετικές εγγραφές μέσα μας

-- σύνδεση με την ουσία του «έχω», «πράττω», «είμαι»

-- ερωτήματα τόλμης & γνώσης εαυτού που οι απαντήσεις τους μάς απελευθερώνουν

Σχόλια, εντυπώσεις συμμετεχόντων

 

«Εντύπωση μου έκανε η δομή του σεμιναρίου που μπορούσε με συγκεκριμένες απλές ερωτήσεις να εμβαθύνει στο ψυχικό μου επίπεδο και να δω πιο ξεκάθαρα κάποια πράγματα. Μου έκανε εντύπωση η εισηγήτρια που είχε μια υπέροχη ενέργεια. Θα εφαρμόσω άμεσα τον οραματισμό του δυνατού μου σημείου και θα σταματήσω να είμαι σαμποτέρ του εαυτού μου.»

 

Κ. Ξ., διά ζώσης εκπαίδευση, Αθήνα, 13.11.2022

 

 «Εντύπωση μου έκανε η σπουδαιότητα του να είσαι αυθεντικός και επίσης η συνειδητοποίηση για το φόβο που συνδέεται με το αίσθημα ότι κάποιος δεν αξίζει και μπορεί να αντιδράσει κακοποιώντας τον εαυτό του και τους άλλους. Θα εφαρμόσω άμεσα στη ζωή μου το να αφουγκράζομαι τους ψιθύρους, να κάνω βαθειά ακρόαση.»

 

- Χ. Τ., διά ζώσης εκπαίδευση, Αθήνα, 13.11.2022

Αυτό που με κάλεσε να συμμετέχω σε αυτό το ταξίδι, ήταν καταρχάς ένα μεγάλο εισιτήριο προς τη ζώνη μάθησης και επέκτασης. Θα αναφέρω, επίσης, την διάθεση να έρθω αντιμέτωπη με ερωτήματα που ίσως έχω αποφύγει στο παρελθόν, καθώς και τη μεγάλη μουχαράκατά τη διατύπωση απαντήσεων.

Υπήρξε ιδιαιτέρως βοηθητική για εμένα η διαδικασία διατύπωσης απαντήσεων, που συνήθως συγκεχυμένα λαμβάνει χώρα στην καθημερινότητά μου.

Η υπενθύμιση των αρχετύπων ως σταδίων εξελικτικής πορείας, δημιούργησε μία αποστασιοποίηση και κατ' επέκταση μου έδωσε τη δυνατότητα να έχω μία εποπτική ματιά σε ό,τι συμβαίνει τώρα. Αυτό βοήθησε στο να κατευνάσω τα συναισθήματα, να δω από μακριά την πραγματικότητά μου και να θυμηθώ την διαδικασία αυτή σε επόμενη κατάλληλη στιγμή! Πράγματι το ταξίδι αυτό βοήθησε, δημιουργώντας μαγικούς σηματοδότες και φέρνοντάς με σε επαφή με άλλα πλάσματα που (θέλουν να) έχουν συνείδηση του ταξιδιού τους! […]

Όπως ένα ταξίδι, έχει μία αυτοτέλεια πλούτου εμπειρίας, όπου εκ των προτέρων υπάρχει μία διάθεση να φύγω από τον χωροχρόνο όπου βρίσκομαι για να ανοίξω τις κεραίες, τις αντιλήψεις μου σε πράγματα διαφορετικά από αυτά ακριβώς που έχω προγραμματίσει/ αναμένω, έτσι και το ταξίδι αυτό, μου προσέφερε εμπειρίες  όμορφες και δυνατές. Τέλος δημιούργησε τη δυνατότητα ανάδυσης της συνείδησης ενός νέου εαυτού, ή μιας εξέλιξης του προηγούμενου εαυτού, μερικά βήματα πιο πέρα, στο ταξίδι της ηρωίδας μου!

Δεκέμβριος 2020, Ε.Τ.

Το εργαστήριο που ζήσαμε μ’ εμψύχωσε, με δυνάμωσε, μου έδωσε θάρρος και ώθηση να συνεχίσω να μαθαίνω για μένα και έτσι να απελευθερώνομαι από δεσμά του παρελθόντος που μου στερούν την εξέλιξη και αυτοβελτίωση. Όλα τα παραπάνω με βγάζουν από τη ζώνη της συνήθειας/βολής μου που στην ουσία αυτή η βολή δεν μου προσφέρει κάτι θετικό, αντίθετα με κάνει να βαλτώνω και να βουλιάζω συνεχώς σε μία εσωστρέφεια με άπειρες επαναλαμβανόμενες σκέψεις παρελθοντικές.

Με συγκίνησαν […] πολύ δυνατά σημεία που θα προσπαθήσω να τα έχω συνέχεια μέσα μου.

[…] Την εμπειρία μου από αυτό το εργαστήρι την μεταφέρω σε δικούς μου ανθρώπους ως κάτι δυνατό που με ταρακούνησε αλλά και με χαλάρωσε. Μου έμεινε ένα ελαφρύ σφίξιμο που θα εξελιχθεί σίγουρα σε απελευθέρωση και ανάσα ζωής. 

Δεκέμβριος 2020, Α.Π.

Στο τέλος ένιωθα χαλαρά και αρκετά ευδιάθετη συν την πολύ όμορφη εικόνα του γερακιού που έμεινε έντονα στη μνήμη μου.

Δεκέμβριος 2020, Π.Μ. 

 

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΗΡΩΙΔΑΣ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΕΝΑ ΔΙΩΡΟ ΠΟΥ ΕΜΟΙΑΞΕ ΜΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΠΟΡΤΟΥΛΑ, ΧΑΜΗΛΗ, ΠΡΟΣΚΛΗΤΙΚΗ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΦΑΡΔΙΑ,  ΠΟΥ ΑΙΣΘΑΝΘΗΚΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΓΩ ΔΕΙΛΑ, ΜΕ ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΑΝΤΙΚΡΥΣΩ ΑΠΟ ΠΙΣΩ. ΠΟΙΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΩ ΠΙΣΩ ΤΗΣ, ΣΚΕΦΤΟΜΟΥΝ, ΠΩΣ ΘΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΕΜΕΝΑ, ΤΟΥΣ ΜΟΙΑΖΩ ΑΡΑΓΕ;  TI ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΜΕ ΠΑΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΩ ΚΙ ΕΓΩ ΗΡΩΑΣ;;; ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΟΥ ΠΕΡΝΟΥΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ ΚΑΘΩΣ ΠΛΗΣΙΑΖΑ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ....ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΔΗΛΑΔΗ.

ΕΚΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΜΕ ΔΙΕΠΟΥΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ, ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΗΡΩΑ/ΤΗΣ ΗΡΩΙΔΑΣ, ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΩ, ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΩ, ΝΑ ΕΚΤΙΜΗΣΩ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΟ ΠΙΑ ΥΠΟΤΙΜΩ ΚΑΙ ΠΛΑΓΙΟΚΟΙΤΑΖΩ ΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΑ!

ΑΚΟΥΣΑ ΚΑΙ για άλλα που επίσης υπάρχουν και θέλουν κι αυτά το πότισμα τους, το άγγιγμα τους και τον καλό λόγο από μένα. 

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΑ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΑ ΤΗΝ ΑΠΕΙΡΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΄ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!΄ ΕΠΑΝΕΣΤΙΑΣΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΘΥΜΗΘΗΚΑ ΤΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΒΑΘΕΙΕΣ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΜΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ.

ΚΛΗΘΗΚΑ ΝΑ ΕΙΜΑΙ  ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΩΣ ΜΟΝΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ, ΣΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ, ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΣΕ ΤΟΛΜΗΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΜΒΑΘΥΝΣΗΣ.

 ALL IN ALL ΠΟΥ ΛΕΜΕ, ΞΕΣΗΚΩΘΗΚΑ, ΕΝΙΩΣΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΝΑΤΑΣΗ, ΑΝΑΡΩΤΗΘΗΚΑ ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΒΑΘΕΙΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΩ, ΞΑΝΑΘΥΜΗΘΗΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΡΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΞΑΝΑΒΛΕΠΩ ΤΙΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΟΥ, ΑΝΑΔΥΟΝΤΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ  ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ.

Η ΠΟΡΤΑ ΑΝΟΙΞΕ ΚΑ ΠΙΣΩ ΤΗΣ ΒΛΕΠΩ ΑΠΕΡΑΝΤΟΣΥΝΗ, ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ….ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ.

Ιανουάριος 2021, Β.Γ.  

*

σειρά 5 on-line συναντήσειων 

"ολιστική αποτοξίνωση"

ήχος, (δια)τροφή, σώμα, το "ταξίδι του ήρωα", επι-κοινωνία

Κάθε συνάντηση από τις 5 περιλαμβάνει:
● εισήγηση στο θέμα,
● παραδείγματα περιπτώσεων,
● ενεργό σμμμετοχή των παριστάμενων,

● πρόσβαση στην οθόνη της εισηγήτριας (shared screen) όποτε χρειάζεται,

● χρόνο για ερωτήσεις-απαντήσεις και μοίρασμα,
● εντοπισμό πρό(σ)κλησης/στόχου για το διάστημα μέχρι την επόμενη συνάντηση
● αναστοχασμό

*

τηλε-εκπαιδεύσεις ενδυνάμωσης

και ειρηνικής διάδρασης

για παιδαγωγούς, γονείς, ενήλικες (on-line)

Απρίλιος-Μάιος 2020

 

- η γλώσσα της σύνδεσης: γενική επισκόπηση, τεχνικές, παραδείγματα

 

- αόρατος & εποικοδομητικός έπαινος, αμοιβαία επικερδείς λύσεις

 

- εργαλεία μετασχηματισμού κρίσεων & πρακτικά παραδείγματα, ροή, τρόποι αιτήματος

 

- εφαρμογή εργαλείων μέσα από πρακτικά παραδείγματα

 

- «Όταν βράζω…», συνειδητοποιήσεις, τεχνικές, δημιουργία προσωπικού χώρου

 

- ήχος, φωνή, μουσικοθεραπευτικές τεχνικές στο θετικό μετασχηματισμό κρίσεων

Εντυπώσεις συμμετεχόντων:

Η εκπαιδεύτρια εκπέμπει σταθερότητα ως άνθρωπος και αυτό με βοηθά πολύ. Αισθάνομαι γαλήνη, ηρεμία. Έχω λάβει μηνύματα χρήσιμα, εφαρμόσιμα. [...] Βρίσκομαι σε ένα βουνό ψηλά και ατενίζω. - Β.Δ.

Απέραντη μεταδοτικότητα από τη μαρία (εκπαιδεύτρια). Θαυμασμός προς εσένα (μαρία). Γαλήνη. - Λ.Μ.

Εντύπωση μου κάνει η ενέργεια της μαρίας (εκπαιδεύτριας), η δύναμη που εκπέμπει, η φωνής της...ήδη διαδικτυακά, πόσο μάλλον διά ζώσης. [...] Χειροπιαστό εργαστήριο, δυνατό. Φεύγω με αισιοδοξία, θετικότητα. - Χ.Γ.

Με άγγιξαν όλα αυτά που είπατε και σας ευχαριστώ πολύ γι' αυτό. - Μ.Κ.

Αυτό που έκανε εντύπωση από την εμπειρία ήταν η ολιστική παράθεση της έννοιας του ήχου. Δηλαδή πιάσαμε το θέμα από τόσες πολλές πλευρές που ήταν αποκαλυπτικό. [...] Με εντυπωσίασε και με χαροποίησε ο αριθμός των πρακτικών που μας παρουσίασες! [...] Ευχαριστώ πολύ για αυτή την εισήγηση και την μετάδοση γνώσης και πρακτικών. - Α.Μ.

 

Ήδη παρατηρώ μεγάλες αλλαγές στον εαυτό μου και στις ανθρώπινες σχέσεις μου. Διαχειρίζομαι διαφορετικά το θυμό μου, αλλά και τον τρόπο που θα επικοινωνήσω το τι συμβαίνει μέσα μου, καθώς και τις σκέψεις μου για τις εκάστοτε καταστάσεις που αντιμετωπίζω. [...] Η εκπαίδευση με βοηθάει να μη φοβάμαι τις κρίσεις, αλλά να τις βλέπω σαν ευκαιρία να βελτιώνω τον εαυτό μου και τις σχέσεις μου, αλλά και να με μαθαινω καλύτερα. Τι πιο όμορφο! Θα ήθελα να συνεχίσω να μαθαίνω και να εκπαιδεύομαι [...] - Κ.Κ.

[...] Πολύ σημαντική "λεπτομέρεια" και σε ευχαριστώ που την ανέδειξες με αυτόν τον τρόπο. [...] - Α.Μ.

 

Το σημείο που με κέντρισε περισσότερο ήταν η αναφορά στα περιστατικά αντίδρασης του γονέα με κρίση, ενοχή, κατηγόρια και μετά η πιο σωστή αντιμετώπιση. Κι αυτό γιατί αναγνωρίζω και δικές μου ανάλογες αντιδράσεις σε στιγμές μη νηφαλιότητας. - Μ.Τ.

Μου άρεσαν όλα αυτά που άκουσα στη συνάντηση του Σαββάτου. Αρκετές πληροφορίες ήταν ευχάριστες εκπλήξεις για μένα. - Π.Θ.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο αλλά εσείς το παρουσιάζετε πολύ καλά και με φυσικό τρόπο. - Β.Ψ.

 

*

βιωματική περιήγηση και παιχνίδια με ενήλικες στη θαυμαστή τέχνη για δημόσιο χώρο του Γ. Ζογγολόπουλου

Αρχές Μαρτίου 2019 ομάδα ενηλίκων περιηγηθήκαμε τα έργα του διεθνούς γλύπτη και ανθρώπου του πνεύματος Γ. Ζογγολόπουλου στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Έμφαση δόθηκε στους κώδικες του καλλιτέχνη, στην απλότητα της φόρμας, στους συμβολισμούς, στις κλίμακες των έργων, στα μηνύματα ειρήνευσης μέσα από αυτά, καθώς και στις 'συνομιλίες' των έργων του με τις σύγχρονες κοινωνικές ποκλήσεις και το παρόν εκπαιδευτικο΄σύστημα.

Η περιήγηση εντέλει κράτησε πάνω από 2 ώρες, με εναλλαγές ανάμεσα σε συζήτηση, χρόνο για προσωπικό αναστοχασμό, σημειώσεις, εικαστικά δοκίμια, χιούμορ, εργασίες σε ζεύγη.

Σχόλια, εντυπώσεις συμμετεχόντων

"Παίρνω μαζί μου την αισιοδοξία του καλλιτέχνη, την ανάγκη του για ενότητα και ισορροπία. [...]Ακόμη και ένα τόσο σκληρό και αιχμηρό υλικό όσο το μέταλλο μπορεί να με αφυπνίσει. [...]Συγχαρητήρια, Μαρία! Η αγάπη σου για την τέχνη εμπνέει και εμάς τους υπόλοιπους."

Μάρτιος 2019, ΚΠΙΣΝ, Ε.Μ.

"Ειρήνη, γαλήνη, μεταμόρφωση από την τέχνη για τη ζωή. [...] Από τα παιχνίδια γνωριμίας σκεφτόμουν πόσο με αφορούν όλα όσα συζητήσαμε. [...] Είμαι πολύ χαρούμενη που σας γνώρισα. Θα ήθελα να ακολουθήσω και σε άλλες καλλιτεχνικές βόλτες."

Μάρτιος 2019, ΚΠΙΣΝ, Α.Σ.

"Μου έκανε εντύπωση ο τρόπος περιήγησης και βιωματικής προσέγγισης από την κα Αγγελή που τόσο όμορφα και γαλήνια μας μύησε στην τέχνη και στο πώς του καλλιτέχνη."

Μάρτιος 2019, ΚΠΙΣΝ, Φ.Σ.

 

*

βιωματική, ολιστική εργασία για γονείς:

προσωπική & συλλογική ενδυνάμωση

Κυριακή, 13 Μαϊου 2018 (ΓιορτήΜητέρας)
@ Άλσος Συγγρού

 

Γονείς παιδιών του παιδόκηπου παιδαγωγικής Waldorf «Η Καρυδιά» συμμετείχαν σε μια βιωματική δράση αφιερωμένη στη γονιμότητα, στη μητρότητα, στη σύνδεση και στην αυθεντική έκφραση μέσα από κινητική/σωματική δραστηριότητα, ενωτικό τραγούδι, κύκλιο χορό, κάρτες ευγνωμοσύνης, παιχνίδια προσωπικής ενδυνάμωσης και αλληλεγγύης.

Η βιωματική δράση πραγματοποιήθηκε μέσα στο γαλήνιο Άλσος Συγγρού την Κυριακή, 13 Μαΐου 2018, ημέρα εορτασμού της Μητέρας, μέσα από παιχνίδια/δράσεις-πρόσκληση σε βαθύτερη επαφή με τον Εαυτό, σύνδεση με τη χαρά, καλλιέργεια εμπιστοσύνης, γείωση, χιούμορ, δημιουργικότητα, τιμή στις εσωτερικές μας δυνάμεις και άνοιγμα καρδιάς.

Σχόλια συμμετεχόντων:

"[…] αίσθηση κοινότητας και μοιράσματος μέσα από απλές κινήσεις […]"
Μάιος 2018, Μ.Μ.

Έμαθα για τον εαυτό μου πόση δύναμη έχει μέσα του!"
Μάιος 2018, Δ.Χ.

"Υπέροχα παιχνίδια που αποκάλυψαν στον καθένα από εμάς θησαυρούς του εαυτού μας. […] Είναι υπέροχο και λυτρωτικό να αποκαλύπτεις την ευαλωτότητά σου και να μάθεις να δέχεσαι." Μάιος 2018, Β.Σ.

"Ένα αληθινό ευχαριστώ για όλα τα συναισθήματα και τα παιχνίδια." Μάιος 2018, Ι.Μ.

"Από την εμπειρία της συνάντησης μου έκαναν εντύπωση τα συναισθήματά μου. Σα να άνοιξε η καρδιά μου περισσότερο για τους ανθρώπους που μοιραστήκαμε την εμπειρία." Μάιος 2018, Σ.Γ.

"[…] Να ανοίγομαι ακόμη πιο πολύ σε ανθρώπους με το σώμα και τα λόγια […] Θέλω σίγουρα να σε ξαναδώ, Μαρία. Ευχαριστώ." Μάιος 2018, Μ.Σ.

"[…] Μαρία, μου έκανες ένα υπέροχο δώρο για την ημέρα της μητέρας." Μάιος 2018, Μ.Λ.

*

 

"η αλληλεγγύη στην αειφορία & η αειφορία στην αλληλεγγύη"

βιωματικό εργαστήριο, προβολή και διαλογική περιήγηση στο αειφόρο εγχείρημα "Κιβωτός Κορογώνα" για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Με χαρά ο φορέας μας υποδέχθηκε 60+ εκπαιδευτικούς από την Αττική, με πρωτοβουλία υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπ/σης Γ΄ και Δ΄Αθήνας, στο αειφόρο εγχείρημα “Κιβωτός Κορογώνα” στη Λακωνία, την ηλιόλουστη Κυριακή, 2 Απριλίου 2017, με στόχο την παρουσίαση του κοινοτικού εγχειρήματος, όλων των παραμέτρων του, καθώς και την υλοποίηση βιωματικού εργαστηρίου ενηλίκων «Η αλληλεγγύη στην αειφορία & η αειφορία στην αλληλεγγύη» μέσα από παιχνίδι, δραστηριότητες και δημιουργικό διάλογο στην υπηρεσία της συλλογικής νοημοσύνης.

Συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο κτήμα, να ξεναγηθούν και λάβουν απαντήσεις στα ερωτήματά τους αναφορικά με τεχνικές της φυσικής δόμησης, διαχείριση νερού, πρακτικές κομποστοποίησης (τουαλέτες, κουζίνα), φυσική περίφραξη, αρχές φυσικής καλλιέργειας, την αξία της παρατήρησης στη φύση και της συνύπαρξης των ειδών.

Με την ομάδα συζητήθηκε επίσης η σημασία του να βρίσκεται ο άνθρωπος στο παρόν, στο εδώ και τώρα και πώς αυτή η στάση ζωής μπορεί να οδηγήσει σε λύσεις που προκύπτουν ανά πάσα στιγμή από το μεγαλείο της φύσης, ακόμη και σωτήριες σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης.

Οι συμμετέχοντες εμπλούτισαν την εμπειρία τους μέσα από προβολή εικόνων και ντοκουμέντων από την μέχρι τώρα πορεία και εξέλιξη του αειφόρου εγχειρήματος «Κιβωτός Κορογώνα» σε σχέση με την ανάγκη υιοθέτησης της ολιστικής αειφορίας που αγκαλιάζει την οικονομία του δώρου (εθελοντισμός, ανταλλαγή υπηρεσιών/γνώσεων, κοινοτικού πνεύματος, υποστήριξη της ιδιαιτερότητας του ατόμου, κ.λπ.), την αειφορική συμπεριφορά και την συλλογική νοημοσύνη. Έλαβαν επίσης στοιχεία και γνώση αναφορικά με τη σημασία των καταναλωτικών και κυρίως των διατροφικών μας επιλογώνστην εξοικονόμηση νερού και στην αντιμετώπιση των πολέμων για το νερό, στη διατήρηση των δασών (i.e. Αμαζονίου …) και της βιοποικιλότητας, στην προστασία της ωκεάνιας ζωής, στην κοινωνική δικαιοσύνη, στην προστασία ντόπιων πληθυσμών και πολιτισμών, στην αντιμετώπιση του προβλήματος των μονοκαλλιεργειών, των μεταλλαγμένων και της φτώχειας του πλανήτη, στο μειωμένο οικολογικό αποτύπωμα, στην προστασία των αισθανόμενων όντων, στην κατ’ όνομα κλιματική αλλαγή.

Τονίσθηκε το γεγονός της κατά πολύ μεγαλύτερης αρνητικής επίπτωσης της κατανάλωσης ζωικών τροφών στο περιβάλλον απ’ ό,τι τα ορυκτά καύσιμα και το σύνολο των μετακινήσεων με όλα τα μέσα που υπάρχουν στον πλανήτη (αυτοκίνητα, πλοία, αεροσκάφη, τρένα κ.λπ.), καθώς και η υπόγεια εξωτερίκευση του κόστους των εμφανιζόμενων ως φθηνών ζωικών τροφών προς επιβάρυνση του κάθε φορολογούμενου πολίτη.

Προσφέρθηκε ποικιλία από φυτοφαγικά, ειρηνικά κεράσματα με βιολογικά, οργανικά υλικά μεταξύ των οποίων υπερτροφές, ελιές παλαιάς ντόπιας ποικιλίας, άγρια χαρούπια και ρόφημα από ανθό άγριου φασκόμηλου.

Το κυριακάτικο πρωινό έκλεισε με κύκλο μοιράσματος, ευχών, συγχορδίας φωνών και αγκαλιάσματα!

*

Συνέχιση των προγραμμάτων για την

"Ειρηνική διάδραση, διαχείριση κρίσεων/συγκρούσεων"

και τη

"Γλώσσα της Σύνδεσης με παιδιά & ενήλικες"

(δείτε το σχετικό video εδώ) 

Επιτυχής ολοκλήρωση του διετούς προγράμματος "Βιωματική Κατανόηση της Ιδέας της Εκεχειρίας στα Δημοτικά Σχολεία", ένα πρόγραμμα που απευθυνόταν σε παιδαγωγούς και εμψυχωτές ομάδων παιδιών ηλικίας δημοτικού σχολείου, σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, σε εμψυχωτές ομάδων ενηλίκων και γενικά όσους (συν)εργάζονται με ομάδες. Ξεκίνησε στο τέλος της σχολικής χρονιάς 2012-2013, με πιλοτικές συναντήσεις, ολοκλήρωση του αρχικού επιστημονικού, παιδαγωγικού Εγχειριδίου και βιωματικά εργαστήρια για όλες τις ηλικίες.

Στα σχολικά έτη 2013-2015, ως Σπονδοφόροι των αξιών και πρακτικών της Εκεχειρίας, πραγματοποιήσαμε βιωματικά εργαστήρια σε παιδιά δημοτικού σχολείου στην Αττική και βιωματικές εργαστηριακές ημερίδες ενηλίκων σε όλη τη χώρα και συνεχίσαμε το 2015 - Ιούνιο 2017 με επιλεγμένες δράσεις.

Τα βιωματικά εργαστήρια για ενήλικες έλαβαν ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση από τους συμμετέχοντες εμψυχωτές, παιδαγωγούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, θεατρολόγους, ομαδάρχες, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, διευκολυντές ομάδων στο Άργος, Τρίπολη, Σπάρτη, Πάτρα, Αγρίνιο, Ιωάννινα, Αθήνα, Καλαμάτα, Χανιά, Ηράκλειο Κρήτης, Χαλκίδα, Καρδίτσα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο.

Για λεπτομέρειες σχετικά με την πρωτοβουλία, παρακαλούμε διαβάστε παρακάτω.

*

Το εν λόγω πρόγραμμα αποτέλεσε τμήμα σειράς προγραμμάτων για την ειρηνική διάδραση σε όλες τις ηλικίες που υλοποιούνται από το 2009.

Σε συνέχεια αυτού, ο φορέας υλοποιεί, στην Αττική και σε όλη τη χώρα, βιωματικά εργαστήρια ολιστικής μάθησης για παιδιά ηλικίας δημοτικού σχολείου & ενήλικες (παιδαγωγούς, εθελοντές, γονείς, διευκολυντές ομάδων, κοινωνικούς λειτουργούς, εκπ/κούς όλων των βαθμίδων, στελέχη ΜΚΟ, ιδρυμάτων και κοινωνικών φορέων), με θέματα:

"Ειρηνική διάδραση, διαχείριση κρίσεων/συγκρούσεων",

"Η Γλώσσα της Σύνδεσης στη σχέση ενήλικα-παιδιού"

 

Η Γλώσσα της Σύνδεσης με παιδιά & ενήλικες

https://www.youtube.com/watch?v=k7XhKJFaMck

5/6 ώρες αφιερωμένες στη Γλώσσα της Σύνδεσης

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε όλους όσους έχουν να κάνουν με παιδιά: γονείς, παπούδες, γιαγιάδες, παιδαγωγούς, εμψυχωτές, θεραπευτές, ομαδάρχες, δασκάλους κ.λπ. και γενικά σε όλους τους ανθρώπους που αναζητούν, καλλιεργούν και προωθούν τη γόνιμη και ταυτόχρονα ειρηνική επικοινωνία στη ζωή τους.

- Πόσο συχνά στις ημέρες μας αδυνατούμε να πετύχουμε την κατάλληλη γλώσσα (λεκτική, μη λεκτική) στην επικοινωνία μας με τα παιδιά και ερχόμαστε σε απόγνωση ή εκτός εαυτού σε στιγμές κρίσης!
- Πόσο συχνά εκνευριζόμαστε και χάνουμε τον εαυτό μας, όταν εκείνα αρνούνται να συνεργαστούν!
- Πόσο συχνά επίσης μέσα στο κυνηγητό του χρόνου η επικοινωνία μας μαζί τους περιορίζεται σε λιγοστές γραμμές διαλόγου, οι οποίες σε μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό δεν οδηγούν σε μια από καρδιάς, έστω και σύντομη, ουσιαστική σύνδεση με το παιδί!

 • Ποια είναι η Γλώσσα της Σύνδεσης;
 • Πώς επικοινωνούμε ως ενήλικες με τα παιδιά μας;
 • Πώς δρούμε σε στιγμές ‘κρίσης’;
 • Ποιες επιλογές ανοίγονται μπροστά μας σε στιγμές κρίσης γενικά;
 • Τι συμβαίνει όταν το παιδί λέει «Όχι» και τι δρόμοι σύνδεσης και εγγύτητας ανοίγονται, αν και συχνά δεν τους βλέπουμε;
 • Μπορούμε και μέσα από τη διαφωνία να είμαστε σε σύνδεση με το παιδί; Πώς;
 • Πώς περνούμε μηνύματα σύνδεσης μαζί του μέσα από την «ολιστική» παρουσία μας (στάση σώματος, έκφραση προσώπου, επικοινωνία με τα μάτια, κίνηση χεριών, λόγος, γωνία επικοινωνίας μας);
 • Πόσους τρόπους έχουμε να ζητήσουμε κάτι από το/α παιδί/ά;
 • Βρισκόμαστε σε θέση να ανιχνεύσουμε τι αισθάνεται και τι χρειάζεται το παιδί, όταν εκτροχιάζεται ή βγαίνει από τη γαλήνη του;
 • Πώς υποστηρίζουμε τα παιδιά να ωριμάσουν συναισθηματικά και να υποστηρίξουν με τη σειρά τους τη δική μας εξέλιξη μέσα από την αλληλεπίδρασή μας;
 • Πώς χτίζουμε θετικότητα και ειρήνευση στην οικογένεια/ομάδα;
 • Πώς φροντίζουμε τον εαυτό μας σε στιγμές κρίσης, διατηρώντας παράλληλα τη σύνδεση με το/τα παιδί/ά;
 • Ποια εργαλεία διατίθενται ώστε να συμπλέουν οι δύο γονείς στη σχέση τους με το παιδί;
 • Πώς ‘γιορτάζουμε’ με τα παιδιά στην πράξη, κάθε ημέρα; Γιατί είναι σημαντική η ‘γιορτή’;
Τα εργαστήρια περιλαμβάνουν:
- εισαγωγή στη Γλώσσα της Σύνδεσης
- παιχνίδια ρόλων με παραδείγματα από καθημερινά περιστατικά των συμμετεχόντων
- πρακτική εφαρμογή τεχνικών, προτάσεις, συμβουλές, ερωτήσεις-απαντήσεις (Qs & As)
- τρόπους 'αιτημάτων από καρδιάς'
- οι 5 γλώσσες της Αγάπης
- το παιχνίδι της θετικότητας
- εμπειρίωση υγιών ορίων
- πρακτική στη συναισθηματική αγκαλιά στους συνανθρώπους και στον εαυτό
- τεχνικές, εργαλεία ‘φροντίδας’ στον εαυτό μας σε στιγμές κρίσης
- εξάσκηση στη μη λεκτική επικοινωνία με στόχο τη σύνδεση ακόμη και όταν υπάρχει διαφωνία
- τρόπους αποκατάστασης, ειρηνικής διάδρασης, καλλιέργειας της θετικότητας και της γιορτής μέσα στην ομάδα/οικογένειαπαιχνίδια ρόλωνΠεριορισμένος αριθμός συμμετοχών για εστιασμένη εργασία!

 

Εργαστήρια πραγματοποιούνται εκτός από την Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Μέχρι του παρόντος έχουν υλοποιηθεί κατ' επανάληψη στη Ρόδο, Ύδρα, Κρήτη, Θεσ/κη, Καρδίτσα, Χαλκίδα και στο εξωτερικό.

*

Σχόλια, εντυπώσεις, αναστοχασμοί συμμετεχόντων στο βιωματικό εργαστήριο:

ξ ολοκλήρου η εκπαιδευτική εμπειρία με ωθεί πέρα από την ζώνη συνήθειας μου, σε μια καινούρια ζώνη, μάθησης. Πιστεύω ότι μετά από όλα όσα άκουσα και έμαθα, θα προσεγγίζω πιο «σωστά» έναν πονεμένο άνθρωπο. […]

Ιδιαίτερα ωφέλιμη και παιδαγωγική εμπειρία, που μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό και τους γύρω μας. Αισθάνομαι πολύ χαρούμενη και ευγνώμων για αυτήν την εμπειρία και πιστεύω πως όλα όσα μας μεταφέρατε είναι πολύ χρήσιμα και μπορούν να εφαρμοστούν στην καθημερινή ζωή, κάνοντας τις σχέσεις μας με τους άλλους καλύτερες και εγγύτερες. […]"

Φεβρουάριος 2021, Α.Χ.

"Η δομή και η οργάνωση σκιαγραφεί ένα μονοπάτι που όσο το περπατάει κάποιος τόσο πιο καθαρά φανερώνεται και καταλήγει να γίνει δρόμος με ξεκάθαρους οδοδείκτες και νοηματοδότηση. […]

Όσο περπατώ σε αυτό το δρόμο, μιλώντας τη γλώσσα της σύνδεσης, τόσο αυτή η γλώσσα εδραιώνεται μέσα μου. […]

Χρειάζεται να συνεχίσω με μεγαλύτερη συνειδητότητα και συνέπεια να μιλώ αυτή τη γλώσσα. […] Να αρχίσω περισσότερο συνειδητά να παρατηρώ τον τρόπο που ακούω και τον τρόπο που ανταποκρίνομαι στον εαυτό μου και στους άλλους."

Φεβρουάριος 2021, Δ.Κ.

"[Μου έκανε εντύπωση] ο τρόπος που μεταμορφώνουμε το αρνητικό σε θετικό και δημιουργούμε αλλαγές στον εαυτό μας και στη συνέχεια και στο περιβάλλον μας για το κοινό καλό. [...] Συγχαρητήρια για την όμορφη ξενάγηση στον κόσμο της μεταμόρφωσης του αρνητικού σε θετικό και το μοίρασμα στο καλό."

Φεβρουάριος 2018, Χ.Τ.

"Πήρα πολλά από το σεμινάριο και με βοήθησε να ξανασυνδεθώ με εμένα. Επίσης, μου φώτισε δρόμους που θέλω να ανακαλύψω που δεν ήξερα ότι υπάρχουν. Θεωρώ ότι πήρα ένα μεγάλο δώρο για τον εαυτό μου. Ευχαριστώ πολύ."

Φεβρουάριος 2018, Σ.Μ.

"Μου έκανε εντύπωση πόσα πράγματα, συναισθήματα έμαθα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα για μένα!"

Φεβρουάριος 2018, Ε.Χ.

"Η αγάπη και η απλότητα που δόθηκε όλη η ύλη του σεμιναρίου [μου έκανε εντύπωση]. Μου άρεσε που δεν είχε εργαλεία 'ψυχρά' αλλά έγινε με τη 'Γλώσσα της Σύνδεσης'. [...] Σε ευχαριστώ από την καρδιά μου γι' αυτό το όμορφο μοίρασμα 'δώρο ζωής'."

Φεβρουάριος 2018, Β.Σ.

"[Μου έκανε εντύπωση] το ότι υπάρχει η ευκαιρία μέσα από ένα βιωματικό εργαστήριο ν' ανακαλύψεις νέους τρόπους αυτοβελτίωσης και προσωπικής εξέλιξης για το καλό. [...] Η φυσιογνωμία [της εκπαιδεύτριάς μας], οι εμπειρίες και δονήσεις της ψυχής της με ώθησαν για το καλύτερο στη ζωή μου."

Φεβρουάριος 2018, Μ.Χ.

"Μπράβο για την τόσο μεστή παρουσίαση σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα."

Φεβρουάριος 2018, Ε.Σ.

"Έχεις το χάρισμα της επικοινωνίας και είναι σημαντικό ότι ό,τι μας είπες πλαισιωνόταν από αγάπη, κάτι που δίνει σε όλους εμάς δύναμη και να πιστεύουμε ότι υπάρχει ελπίδα…Ευχαριστούμε πολύ!"

Φεβρουάριος 2018, Ε.Μ.

"Θετική εντύπωση μου έκανε η Σύνδεση με την δύναμη μέσα μου, η διεκδίκηση με ευγενικό τρόπο και ό,τι ειπώθηκε και βιώσαμε για τη σύνδεση σε κύκλο."

Νοέμβριος 2017, Φ.Ν.

"Πώς μπορώ με απλές καθημερινές πρακτικές να έχω πιο συχνά μέσα μου γιορτή, συμφιλίωση, ενδυνάμωση! [...] Ευχαριστώ για τις υπενθυμίσεις για σημαντικά πεδία της ζωής μου [...]" 

Νοέμβριος 2017, Δ.Γ.

"Ήρθα με πολύ δυσκολία σήμερα και φορτισμένη με πολλά θέματα. Φεύγοντας νιώθω ότι πήρα δύναμη και αίσθηση να συνεχίζω να λειτουργώ και να ζω καλύτερα και σε ευχαριστώ πολύ γι' αυτό"

Οκτώβριος 2017 Ε. Μ.

"Έμαθα για τον εαυτό μου να είμαι πιο συνειδητή και ανοικτή στις σχέσεις μου. [...] Ευχαριστώ για το υπέροχο σεμινάριο που μου έδωσε καινούρια εργαλεία για την καλυτέρευση της ζωής μου. Πολύ καλή η μετάδοση αυτής της γνώσης."

Οκτώβριος 2017 Φ. Ν.

"[...] Παίρνω μαζί μου την ανάληψη ευθύνης, τη γέφυρα επικοινωνίας, την ευρυχωρία ψυχής, το εδώ και τώρα [...]"

Οκτώβριος 2017 Α.Τ.

"Εντυπωσιάστηκα με την θετικότητα που εξέπεμπε καθ' όλη τη διάρκεια η συντονίστριά μας.

Με ενδυνάμωσε να συνεχίσω."

Οκτώβριος 2017 Φ. Χ.

"Μου έκανε εντύπωση η όμορφη, χαλαρή ατμόσφαιρα και ότι ένιωθα άνετα παρά το γεγονός ότι συνήθως σε νέα πράγματα/χώρους/ανθρώπους είμαι συγκρατημένη. [...] Θα επιδιώξω να ακούω τον άλλοn, να έχω ενσυναίσθηση και ευγνωμοσύνη, να γιορτάζω στο σπίτι με την οικογένειά μου, να μένω μακριά από τις προσκολλήσεις. [...] Ευχαριστώ πάρα πολύ για όσα έμαθα και όσα ελπίζω να καταφέρω. Είμαι χαρούμενη που συντονίστηκα, συγχρονίστηκα κι έτσι ήρθε στο δρόμο μου το σεμινάριο."

Ιούλιος 2016 Κ.Χ.

 

"Έμαθα για τον εαυτό μου ότι κάποια ‘κουμπιά’ μου χρειάζονται απενεργοποίηση."

Ιούλιος 2016, Μ.Κ.

 

"Άμεσα στην πράξη θα εργαστώ περισσότερο με το εδώ και τώρα." 

Οκτ.2016, Ε.Γ.

 

"Θα συνδέομαι πλέον με την ειλικρίνειά μου, με την αγάπη, μακριά από φόβους και ανησυχίες. [..] Ευχαριστώ για την ημέρα που πέρασα μαζί σας. Το είχα ανάγκη!"

Οκτ. 2016, Δ.Ζ.

 

"Παίρνω μαζί μου τρόπους επικοινωνίας με τους άλλους και καλλιέργειας σχέσης εμπιστοσύνης μαζί τους. ]…] Θα μιλώ με θετικό τρόπο, θα χαμογελάω, θα συνδέομαι με τον εαυτό μου και με τους άλλους. [...] Ευχαριστώ για όλα.

Οκτ. 2016, Δ.Κ.

 

"Εντύπωση μου έκανε η απλότητα και καθαρότητα στις λέξεις και τα νοήματα που χρησιμοποιείς [αναφορά στην εκπαιδεύτρια] […]. Έμαθα να ακούω τους φόβους μου πιο προσεκτικά την επόμενη φορά που κάτι θα με πυροδοτήσει […]. Σε ευχαριστώ πολύ-πολύ. Είσαι πρότυπο συνέπειας για εμένα […].

Οκτ. 2016, Σ.Χ.

"Βιωματική Κατανόηση της Ιδέας της Εκεχειρίας"

Καινοτόμο Πρόγραμμα σε όλη την Ελλάδα, 2013-2015 & 2015-Ιούνιο 2017

Σκοπός του Προγράμματος είναι η προώθηση της κατανόησης και του βιώματος του περιεχομένου της ιδέας της Εκεχειρίας, των αξιών και πρακτικών της, στα παιδιά ηλικίας δημοτικού σχολείου και σε παιδαγωγούς, δασκάλους, εμψυχωτές και διευκολυντές ομάδων όλων των ηλικιών.

*

Πυρηνικές δράσεις του Προγράμματος αποτελούν:

- βιωματικές συναντήσεις με παιδιά σε δημοτικά σχολεία της Αττικής

- βιωματικά εργαστήρια σε παιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, εμψυχωτές ομάδων, στελέχη κοινωνικών υπηρεσιών στην Ελλάδα

- παραγωγή Εγχειριδίου για το δάσκαλο, εμψυχωτή, παιδαγωγό, διευκολυντή.

Το εν λόγω Εγχειρίδιο, άνω των 200 σελίδων πλέον, σε ηλεκτρονική μορφή, περιέχει βιωματικές, διαδραστικές ασκήσεις, παιχνίδια, δραστηριότητες, που αναδεικνύουν το αξιακό περιεχόμενο της Εκεχειρίας και εμπλουτίζουν τη μεθοδολογία του δασκάλου-εμψυχωτή σε θέματα ειρηνικής διάδρασης, συνεργασίας, διαχείρισης κρίσεων/συγκρούσεων, αποδοχής, υγιών ορίων, διαλλακτικής συμπεριφοράς, θετικότητας, εσωτερικής ησυχίας, εμψύχωσης ομάδων, καθώς και προκαταρκτικές δραστηριότητες ενεργοποίησης ομάδων & εισαγωγής σε περιβάλλον Εκεχειρίας, ερωτήσεις αποκωδικοποίησης των ασκήσεων, στοιχεία, ιδέες, πρακτικές για μια σχολική κοινότητα Εκεχειρίας, κείμενα μεθοδολογίας και εμπνεύσεων.

  εμπροσθόφυλλο εγχειριδίου

*

Συνοπτικά αναφέρεται ότι η Εκεχειρία:

• εμπερικλείει τις έννοιες

   - του σεβασμού της ειρηνικής συνύπαρξης,

   - του αμοιβαίου σεβασμού,

   - του διαλόγου

• εμπνέει εμπιστοσύνη ως θεμέλιο κάθε σχέσης,

• δίνει αξία στο χρόνο και στο χώρο, για να σταματήσει η σύγκρουση αλλά και στη σημασία τους στη ζωή γενικότερα,

• διδάσκει το σεβασμό στην ανάπαυλα-παύση στη ζωή,

• υπογραμμίζει την έννοια της ισότητας αλλά και της ανοχής της διαφορετικότητας,

• υπογραμμίζει τη σημασία της ευκαιρίας επιλογής από ένα ευρύ φάσμα ειρηνικής διάδρασης,

• καταδεικνύει ότι υπάρχουν αμοιβαία επικερδείς λύσεις (win-win),

• επαναφέρει την αξία της φιλοξενίας και μάλιστα ακόμη και του εχθρού

Δεδομένου λοιπόν του πλούσιου περιεχομένου της έννοιάς της και της σοφίας που ενυπάρχει σε αυτή, έχει τη δυνατότητα ν’ αποτελέσει το όχημα επαναφοράς των παραπάνω αξιών στη ζωή όλων μας.

Mε ιδιαίτερα θετική αποδοχή από τους συμμετέχοντες παιδαγωγούς, κοινωνικούς λειτουργούς, εμψυχωτές, εκπαιδευτικούς, ομαδάρχες, εθελοντές ΜΚΟ ολοκληρώθηκαν βιωματικά εργαστήρια σε πόλεις της περιφέρειας της Ελλάδας και στην Αθήνα.

*

Το Πρόγραμμα για την περίοδο 2013-2015 υλοποιήθηκε με την ευγενή χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

*

Εντυπώσεις συμμετεχόντων από το γραπτό αναστοχασμό τους:

«Μου έκανε εντύπωση γενικά ο τρόπος με τον οποίο η κατανόηση της ιδέας της Ολυμπιακής Εκεχειρίας πέρασε στα παιδιά ως βιωματική εμπειρία, κυρίως μέσω κινήσεων, συναισθημάτων, αγγίγματος, βλεμμάτων, ενσυναίσθησης και συνεργασίας, παρά με προφορική διδασκαλία, ομιλία και στεγνή αποστήθιση των εννοιών αυτών.

Θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε και εμείς το βιωματικό αυτόν τρόπο κατανόησης μιας ιδέας ή ενός διδακτικού αντικειμένου στη σχολική μας καθημερινότητα.

Δραστηριότητες και παιχνίδια που έχουν να κάνουν με την έννοια της ομάδας, της συνεργασίας και της ειρήνης, τόσο της εσωτερικής (!) όσο και της εξωτερικής.

Ήταν εξαιρετικό το πρόγραμμά σας. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ!» (Π.Κ. – δασκάλα στο 55ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά)

«Η βιωματική συνάντηση της «σπείρας» με τους μαθητές του σχολείου μας, ωφέλησε σε μεγάλο βαθμό τα παιδιά και έδωσε αφορμή και σε μας τους εκπ/κούς για συνέχιση-διάχυση του προγράμματος. Ξεχωρίσαμε τις στιγμές, που όλοι μαζί, εκπ/κοί και μαθητές ήμαστε πιασμένοι χέρι-χέρι και πλησιάζαμε ο ένας τον άλλον. Η ζεστασιά και η θετική ενέργεια που υπήρξε ήταν φανερή. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με φυσικό τρόπο στις καθημερινές μας σχολικές δραστηριότητες, όπως: στα μαθήματα της Γλώσσας, Μαθηματικών και Μελέτης Περιβάλλοντος, όπου και όταν απαιτούνται ομαδικές εργασίες, καθώς και σε εκπ/κές επισκέψεις, εκδρομές, στα διαλείμματα, σε αθλητικές δραστηριότητες και σε θεατρικά παιχνίδια ή θεατρικά δρώμενα, με αφορμή κάποια εθνική γιορτή ή άλλο γεγονός, συνεργασία και καινοτόμες δράσεις των μαθητών του σχολείου μας με μαθητές των διπλανών Γενικών Σχολείων.» (Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κορυδαλλού)

«Οι ομαδικές δραστηριότητες ήταν σχεδόν όλες διασκεδαστικές και συγχρόνως εμπλούτισαν τις γνώσεις μου. Όμως η φάση του αναστοχασμού ήταν η πιο βασική.» (Βιωματικό Εργαστήριο στα Ιωάννινα)

«Εξοικειώνοντας την τάξη στην ενότητα μπορείς να κάνεις τα πάντα!» (Βιωματικό Εργαστήριο στο Άργος)

«Ήταν απλά τέλειο και για μένα που μπαίνω μετά από καιρό σε ομάδα με παιδιά θα με βοηθήσει πάρα πολύ. Ευχαριστώ!!!»(Βιωματικό Εργαστήριο στα Ιωάννινα)

«Μου άρεσαν οι τρόποι με τους οποίους επιλύουμε προβλήματα και ιδιαίτερα το Συμβούλιο Ειρήνης, για το οποίο δεν είχα ξανακούσει και σκέφτομαι να εφαρμόσω. Θα προσπαθήσουμε να μεταδώσουμε σε παιδιά και ενήλικες την έννοια της ενότητας και της συνεργασίας. Σας ευχαριστούμε πολύ και περιμένουμε και άλλα σεμινάρια.» (Βιωματικό Εργαστήριο στο Αγρίνιο)

«Σίγουρα. Μακάρι να διαρκούσε λίγο περισσότερο, π.χ. ένα Σαβ/κο. Κατά τη διάρκεια του βιωματικού σεμιναρίου ξεχνάς τι υπάρχει έξω απ’ το δωμάτιο που είσαι.» (Βιωματικό Εργαστήριο στην Πάτρα)

«Νομίζω πως έμαθα, μάλλον κατανόησα ξαφνικά ότι μπορώ να διαχειριστώ τις καταστάσεις στο χώρο του σχολείου και σήμερα ένιωσα πιο σίγουρη και δυνατή σ’ αυτό. [...] Δεν έχω λόγια! Καταπληκτικό! Δημιουργικό. Ξύπνησε το μυαλό και το σώμα! Συνεχίστε!!!» (Βιωματικό Εργαστήριο στα Ιωάννινα)

«Η δραστηριότητα Photo Finish ήταν λυτρωτική.» (Βιωματικό Εργαστήριο στη Σπάρτη)  

«Διαθεματική προσέγγιση της εκεχειρίας στα πλαίσια των μαθημάτων με βιωματικές δραστηριότητες που θα αναδείξουν τη δημιουργικότητα των μαθητών. Ήταν μια τέλεια εμπειρία. Ευχαριστούμε…» (Βιωματικό Εργαστήριο στα Ιωάννινα)

«Τουλάχιστον αυτό που θα εκμηδενίσω μέσα στο Σχολείο θα είναι οι συγκρούσεις. Θα υπάρχει Ανακωχή και περισσότερος διάλογος και συμφιλίωση και οι γονείς θα είναι μπροστάρηδες στην προσπάθειά μας.» (Βιωματικό Εργαστήριο Εκπ/κών στην Πάτρα)

«Όλες οι στιγμές ήταν το ίδιο εντυπωσιακές και δυνατές για μένα.» (Βιωματικό Εργαστήριο στη Σπάρτη)

«(Το βιωματικό σεμινάριο ωφελεί/εμπλουτίζει τη γνώση και εμπειρία σας στη συγκεκριμένη θεματική, καθώς και την επαγγελματική σας ‘εργαλειοθήκη’;) Και βέβαια, ναι, γιατί η κούραση, η καθημερινότητα και η τυπολατρεία φθείρουν, πράγματα που εύκολα μας χαρακτηρίζουν ως εκπαιδευτικούς.»  (Βιωματικό Εργαστήριο στο Αγρίνιο)

«Στοχευμένη βιωματική προσέγγιση, δίνει τροφή για σκέψη, δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων και διαχείριση της τάξης.» (Βιωματικό Εργαστήριο στο Αγρίνιο)

«Μου έκανε εντύπωση όλο το σεμινάριο, γιατί ήταν όλο ενδιαφέρον, ξεχωριστό. Δεν υπήρχαν λόγια, θεωρίες αλλά πράξεις ... και είστε πολύ μεταδοτικοί.» (Βιωματικό Εργαστήριο στην Πάτρα)

«Διαπίστωσα ότι η έννοια της Εκεχειρίας μπορεί να είναι και ανεξάρτητη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες!» (Βιωματικό Εργαστήριο στην Πάτρα)

«Απλές πρακτικές, εύκολα εφαρμόσιμες στην ομάδα, με μέγιστα οφέλη!!!» (Βιωματικό Εργαστήριο στο Άργος)

«Ευχαριστούμε που επισκεφθήκατε την πόλη μας και μοιραστήκατε μαζί μας την ωραία εμπειρία.» (Βιωματικό Εργαστήριο στην Πάτρα)

«Τώρα θα προσπαθήσω να διδάξω διαφορετικά το μάθημά μου!» (Βιωματικό Εργαστήριο στα Ιωάννινα)

«Τουλάχιστον αυτό που θα εκμηδενίσω μέσα στο Σχολείο θα είναι οι συγκρούσεις. Θα υπάρχει Ανακωχή και περισσότερος διάλογος και συμφιλίωση και οι γονείς θα είναι μπροστάρηδες στην προσπάθειά μας.» (Βιωματικό Εργαστήριο στην Πάτρα)

Στη συνέχεια εντυπώσεις συμμετεχόντων από βιωματικά εργαστήρια ενηλίκων στην Αθήνα:

«Συνεργασία, διαμεσολάβηση, διαπραγμάτευση, διαιτησία μέσα από δραστηριότητες. Γνωρίζω καλύτερα τον εαυτό μου και τους άλλους. […] Πολύ ενδιαφέρον εργαστήριο και καταπληκτικοί οι διοργανωτές.»

«Παρότι έχω μεγάλη εμπειρία σε βιωματικά εργαστήρια πάνω σε παρόμοια θέματα, εμπλούτισα την ‘εργαλειοθήκη’ μου με φρέσκες καταπληκτικές δραστηριότητες.»

«Μου έκανε εντύπωση η ροή, χωρίς καθόλου κενά. Πολύ χρήσιμο εργαστήριο!»

«Μας δίνει πρακτικές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καθημερινά στη διαχείριση συγκρουσιακών καταστάσεων.»

«Τα παιχνίδια, φαινομενικά εύκολα, στην πράξη μας δυσκόλεψαν αρκετά ακόμη και εμάς τους ενήλικες, που σημαίνει ότι δεν έχουμε ασκηθεί οι ίδιοι σε όρους συνεργασίας, υποχώρησης.»

«Περισσότερο παιχνίδι στη ζωή μας. Ένα απλό παιχνίδι φαίνεται πως μπορεί να αναδείξει ενδιαφέρουσες πτυχές της προσωπικότητάς μας.»

«Όλες οι δραστηριότητες είχαν κάτι το ξεχωριστό και σου προσέφεραν θετικά στοιχεία.»

«Μέσω της βιωματικότητας και του παιχνιδιού μπορούμε να πετύχουμε την κοινωνική ευαισθητοποίηση των παιδιών.»

«Το βιωματικό εργαστήριο ανοίγει τους δικούς μου προσωπικούς ορίζοντες, ώστε να βλέπω με άλλα μάτια τα καθημερινά προβλήματα των μαθητών μου. Ενσυναίσθηση!»

«Άπειρες ιδέες. Δράσεις επικοινωνίας, ακρόασης, γνωστικές, παιγνιώδεις δράσεις.»

«Μεταφορά του βιώματος στους μαθητές μου, ενημέρωση των συναδέλφων, προτροπή για συμμετοχή από τη σχολική μονάδα.»

«Άμεση συνεργασία με την ομάδα σας και συχνή επικοινωνία όσο είναι αυτό δυνατό.»

«Εξαιρετική παρουσίαση με απλό και κατανοητό τρόπο!»

«Σίγουρα εμπλουτίζει τη γνώση και εμπειρία μου και ευχαριστώ για τη δράση του φορέα σας.»

«Θα χαρώ να λαμβάνω πρόσκληση και ενημέρωση για τα προγράμματα και τις δράσεις σας.»

«Πολύ ευχάριστη και χρήσιμη εμπειρία και αφορμή να σας γνωρίσω.»

«Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία. Ευχαριστούμε εμείς!!!»

«Εξαιρετικές ιδέες. Να τις δοκιμάσουμε.»

«Σας ευχαριστώ για αυτά που με κάνατε να νιώσω, δηλ. αισιοδοξία για τον κόσμο και τη συνέχεια του.»

«Κίνηση, μουσική, ομαδικότητα και αναστοχασμοί στο καθημερινό πρόγραμμα πλέον. [...] Ευχάριστο κλίμα και κινητοποίηση!»

«Μου αρέσει πάντα το πέρασμα από την αμηχανία στη συμμετοχή.»

«Όλες οι στιγμές του εργαστηρίου μου έκαναν εντύπωση. (Δεν κατάλαβα πως πέρασε η ώρα!)»

«Εξαιρετικοί και γαλήνιοι οι εμψυχωτές του προγράμματος.»

«Χαίρομαι που προσανατολιζόμαστε σε σχολεία και μαθητικές κοινότητες περισσότερο συνεργατικές και λιγότερο ανταγωνιστικές.»

«Εξαιρετική δουλειά, χάρη στις πρωτότυπες δραστηριότητες, στην αμεσότητα και τη βιωματικότητα.»

«Μέσα από τα παιχνίδια κατάλαβα πώς μπορεί να συνειδητοποιήσει το άτομο τον εαυτό του και το χαρακτήρα του, κυρίως πώς λειτουργεί με τους συνανθρώπους του.»

«Συνειδητοποίησα ότι μέσα στη σχολική μονάδα όλοι οι φορείς είναι ‘συγκοινωνούντα δοχεία’.»

«Συγχαρητήρια για την τόσο όμορφα και γαλήνια αποσδομένη προσπάθειά σας για την επίτευξη του στόχου σας.»

«Είστε δραστήριοι και αισιόδοξοι. Η επαφή σας με τα σχολεία δημιουργική. Χαίρομαι πολύ που σας έζησα για άλλη μια φορά.»

«Δραστηριότητες που ξεπερνούν την εμβέλεια της σχολικής τάξης και αφορούν-αγκαλιάζουν το σχολείο και την κοινότητα.
Πολλές ιδέες και εναύσματα!»

«[Υπάρχει ανάγκη για...] Εκεχειρία με τους γονείς. [...] Εξαιρετική η προσπάθεια σας!»

«Μακάρι να μας έκαναν αυτά τα εργαστήρια οι υπεύθυνοι πολιτιστικών δραστηριοτήτων-αγωγής υγείας και οι σύμβουλοι όλων των ειδικοτήτων. Ευχαριστώ πολύ!»

*

"Δώρα & Ποιότητες του Δεξιού Εγκεφάλου"

Το εργαστήριο απευθύνεται σε όλους τους ενήλικες, υπαλλήλους γραφείου, λογιστές, τραπεζικούς υπαλλήλους, εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς, συντονιστές σεμιναρίων, σε ανθρώπους που απέχουν από δραστηριότητες που ενεργοποιούν το δεξιό τμήμα του εγκεφάλου και τις ποιότητες που υποστηρίζει.
Το εργαστήριο είναι κατεξοχήν βιωματικό, με ενεργή συμμετοχή του κάθε συμμετέχοντα σε παιχνίδια & ασκήσεις ατομικές και ομαδικές προς ενίσχυση του ‘ξεχασμένου’, δεξιού τμήματος εγκεφάλου και υγιείς γεφυρώσεις με το αριστερό.

Σύντομες παρουσιάσεις, δοκιμές σχεδίου, ασκήσεις γραφής, sumi-e και καλλιγραφία, μουσική και ήχοι είναι μερικά από τα στοιχεία της συνάντησης.

Διάρκεια: 6 ώρες (3+3)

Στόχοι του εργαστηρίου είναι να:

- υποστηρίξει την ισορροπημένη εγκεφαλική λειτουργία,
- δώσει οδούς προς εμπνευσμένες αποφάσεις, δημιουργία και τόλμη στην καθημερινότητά μας,
- δώσει εργαλεία για εδραίωση καλής σχέσης του ανθρώπου με το χώρο και το χρόνο,
- ενισχύσει την εστίαση και παρατήρηση στο μέγιστο μέσα στη ροή της ημέρας, ώστε να οδηγήσουν αυτές σε βαθειά αντίληψη των πραγμάτων και σε σωστότερες επιλογές,
- βιώσουν οι συμμετέχοντες την εξοικονόμηση ενέργειας, όταν λειτουργούν με το δεξιό τους εγκεφαλικό ημισφαίριο δυναμωμένο

Θέλετε να είστε εφευρετικοί κάθε στιγμή,

να βρίσκετε λύσεις ακόμη και σε πολύ 'δύσκολες' περιπτώσεις,

να βρίσκετε την υπομονή σας, όταν για άλλους το ποτήρι έχει ξεχειλίσει,

να βρίσκετε διεξόδους εκεί που φαίνεται ότι η κατάσταση έχει φθάσει σε 'τοίχο',

να έχετε καλή σχέση με το χρόνο,

να έχετε καλό προσανατολισμό, φυσικό και πνευματικό,

να εμπνέετε τον εαυτό σας και τους άλλους,

να βιώνετε κάθε στιγμή στο βάθος της,

να έχετε αποθέματα ενέργειας στο τέλος της ημέρας,

να χαμογελάτε και απολαμβάνετε την κάθε απασχόλησή σας...

ΕΛΑΤΕ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΥΤΟ,

για να λάβετε πολλά δώρα, ενεργοποιώντας το ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ εαυτό σας.

Κρατείστε επικοινωνία μαζί μας. Το εργαστήριο διεξάγεται τακτικά.

*

 

"Ο Χώρος της Εσωτερικής μας Δύναμης"

[2 φορές το χρόνο. Κρατείστε επαφή μαζί μας για την ημερομηνία του επόμενου δυνατού αυτού σεμιναρίου.]

Στο βιωματικό σεμινάριο προσκαλείσθε όλοι/ες να συν-εργασθείτε με καινοτόμες, ολιστικές προσεγγίσεις για καίρια θέματα που αντιμετωπίζει ο ενήλικας, παιδαγωγός, γονέας στην καθημερινότητά του και στη σχέση του με ανθρώπους όλων των ηλικιών.

- Πώς διαχειρίζομαι το απρόβλεπτο, κρίσεις, δύσκολες στην αρχική τους θεώρηση καταστάσεις, μέσα και έξω από τον εργασιακό χώρο, τάξη, ομάδα;

- Τι σημαίνει έκπληξη μέσα στη ροή (συν)εργασιών μου και πώς αυτή μπορεί να πυροδοτήσει 'μικρά θαύματα' στην ομάδα, στους μαθητές, στην οικογένειά μου;

- Πώς καλλιεργώ κλίμα θετικότητας στον Εαυτό και στην ομάδα;

- Πώς μπορώ να είμαι 'αλχημιστής' ενεργειών και δυναμικών με την ομάδα μου;

- Πώς κάνω save energy, ώστε η κόπωση να εξοβελιστεί από την καθημερινότητά μου και να είμαι δημιουργικός/ή κάθε στιγμή εργασίας μου με ή χωρίς ομάδα, εντός ή εκτός εργασιακού περιβάλλοντος;

- Τι δώρα μου δίνει η εστίαση και πώς δίνω σε αυτά ζωή με την ομάδα μου;

- Το σώμα και η γλώσσα σώματος τι θέση έχουν στην καθημερινή μας πρακτική;

- Πώς αξιοποιώ τη δύναμη της συνεργασίας και διαποτίζω με αυτή όλη την εργασία μου;

- Πόσο σημαντική είναι η ενεργοποίηση του ολιστικού εαυτού όλων και πώς μπορώ να την πετύχω;

Βιώστε πολλές συνειδητοποιήσεις

και λάβετε ουσιαστικές απαντήσεις σε πρακτικά θέματα !

Η ημέρα περιλαμβάνει:
•    βιωματικές ασκήσεις, πρακτικές, τεχνικές και παιχνίδια με άξονα το θέμα του σεμιναρίου
•    παρουσίαση στοιχείων και videos με προβολικό
•    εργασία με τη γλώσσα σώματος
•    ατομικές και ομαδικές δημιουργίες
•    ερωταποκρίσεις
•    μεσημεριανό γεύμα
•    διαλείμματα καφέ (με καφέ, ροφήματα, βουτήματα) σε όλη τη διάρκεια της ημέρας
•    βεβαίωση συμμετοχής

 
"παιχνίδια, δραστηριότητες στον κύκλο"
ειρήνευσης, 
αλληλεγγύης, ενδυνάμωσης

για ενήλικες, παιδιά:
στην παιδαγωγική, επικοινωνία,
εμψύχωση, διαχείριση ομάδων

   
   


Επανάληψη τηλε-εκπαίδευσης
ύστερα από υψηλή ζήτησηOn-line ZOOM εκπαίδευση ενηλίκων
 
Αγαπητοί όλοι,
καλή, απελευθερωτική χρονιά για όλους, όλες, όλα!


Το Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2021
10.00-12.00


προσκαλείσθε όλοι
στη δυνατή και ευχάριστη, συμμετοχική εκπαιδευτική εμπειρία
"παιχνίδια, δραστηριότητες στον κύκλο".

Περιεχόμενο συνάντησης:

-- εισαγωγικός κύκλος σε μια ομάδα


-- κύκλος ολοκλήρωσης μιας συνάντησης, μιας δράσης, μιας ημέρας, μιας σειράς ημερών

-- παιχνίδια & δραστηριότητες ειρήνευσης, μετασχηματισμού κρίσεων, αλληλεγγύης για ενήλικες και παιδιά
με πρωταγωνιστή τον κύκλο


-- αυτοσχέδιοι κύκλιοι χοροί και ενωτικό τραγούδι 
ως φυσικό πεδίο αποδοχής και κατανόησης
για ομάδες όλων των ηλικιών

προσεχώς

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Αναζήτηση

 

η  σ π ε ί ρ α

σας προσκαλεί σε διαρκή ανέλιξη ...

W e l c o m e !

Επικοινωνία:  

+30 210 5616300

info@thespiral.gr

 

w w w . t h e s p i r a l . g r

 
Για όλο το υλικό της ιστοσελίδας υπάρχουν πνευματικά δικαιώματα (copyrights),
τα οποία ανήκουν στα ιδρυτικά μέλη του φορέα η  σ π ε ί ρ α, ολιστική εκπαίδευση.
Σε περίπτωση που επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε υλικό (κείμενο, φωτογραφία κ.λπ.),
παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας για σχετική άδεια χρήσης.

© η  σ π ε ί ρ α, 2011-23  www.thespiral.gr

 
όροι χρήσης & λειτουργίας